Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Členové ČSSD chtějí změny stanov, mohly by se týkat lhůt, kvót či digitalizace

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Členové ČSSD nejčastěji požadují, aby se změny ve stanovách strany týkaly lhůt, vnitrostranických kvót pro zastoupení různých skupin členů, případně zavádění prvků digitalizace. ČTK to řekl lídr speciální komise ČSSD pro stanovy Roman Váňa.

Sociální demokraté podle bývalého poslance v několika desítkách podnětů volali především po zjednodušení klíčového dokumentu strany, o kterém po volebním neúspěchu hovořil i úřadující šéf ČSSD Milan Chovanec.

Největší poptávka podle Váni je po zjednodušení. "Doba se posunula. Příkladem mohou být lhůty, kdy máme 120 dní na svolání sjezdu v době, kdy poslat e-mail všem členům je otázka vteřin," řekl ČTK Váňa. Stranu podle něj svazují i další lhůty, například povinné zasedání organizací jednou za čtvrt roku. "Tam by stačilo napsat 'zpravidla'. A když to nevyjde, tak ho uspořádají o 14 dní později," dodal.

Velká část členů také žádá odstranění kvót, i když se objevily i návrhy směřující opačným směrem. Stanovy nyní požadují v orgánech určité zastoupení žen, seniorů a mladých členů ČSSD, u některých výborů či konferencí stanovuje přímo konkrétní procenta. "Je velký blok připomínek, že člen strany by měl být takříkajíc jedné kategorie," uvedl Váňa. V současnosti se podle něj stává, že strana má problém požadavky splnit. Smysl podle něj mají kvóty například u volebních kandidátek.

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy