reklama

Lidovci poukazují na to, že podle současného práva nejsou mrtvě narozené děti a plody po potratu lidskými pozůstatky, ale odpadem. Odporuje to podle nich principu zachování respektu a úcty k lidskému tělu i po smrti člověka.

I podle předběžného stanoviska pro dnešní zasedání vlády se neměli ministři k návrhu postavit ani negativně, ani pozitivně. "Návrh je legislativně i věcně chybný. Očekávám, že máme chytré zákonodárce a že samozřejmě neprojde. Návrh řeší jen dílčí část a ještě špatně," řekla novinářům Šlechtová.

Lidovci podle Šlechtové nekonzultovali svůj návrh ani s resortem zdravotnictví. Právě jeho šéf Svatopluk Němeček (ČSSD) je jediným dalším ministrem, který byl proti návrhu, řekla Šlechtová. Na twitteru záměr lidovců označila za paskvil. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) naopak na sociální síti litoval, že se věc už neřešila dřív.

Souhlasné stanovisko k předloze doporučily vládě přijmout jen ministerstva kultury a zemědělství, která vedou nominanti KDU-ČSL. Jiných pět ministerstev v čele se zástupci ČSSD a hnutí ANO včetně ministerstva pro místní rozvoj, pod které pohřebnictví spadá, navrhlo kabinetu dát k novele nesouhlas.

Podobné změny v této oblasti předpokládá předloha, kterou připravilo ministerstvo pro místní rozvoj. Podle Šlechtové je tak trochu "podpásovkou", že lidovci s návrhem přišli, když opakovaně deklarovala, že věc chce řešit komplexní změnou předpisů o pohřebnictví.