Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

"Drzý" Babiš. Volby skončily paradoxem, píše tisk

Miloš zeman v Poslanecké sněmovně
Miloš zeman v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - První kolo prezidentských voleb skončilo podle komentářů českých deníků velkým paradoxem. Jasným vítězem je současný prezident Miloš Zeman, který dostal o 12 procentních bodů více než druhý Jiří Drahoš. Nezemanovský tábor podle Hospodářských novin táhne za jeden provaz a nehodlá ho pustit. Deníky si také všímají povolebního projevu premiéra Andreje Babiše (ANO).

Podle komentáře Lidových novin (LN) sice Zeman podle očekávání vyhrál se slušným ziskem přes 38 procent hlasů, ale... "A řada pro něj jistě neradostných ´ale´ je dost dlouhá. Především na rozdíl od voleb v roce 2013 nemá v podstatě žádný ´koaliční potenciál´," míní komentátor.

Zeman se podle komentáře deníku Právo bude muset zamyslet nad změnou taktiky a pokusit se voličům nabídnout trochu jinou tvář, je-li toho ještě schopen. Zemanův výsledek pod čtyřicet procent hlasů je poměrně hluboko pod očekáváními, Zeman ale ještě zdaleka neprohrál, jeho porážka však není zcela vyloučena, píše E15. "A nevídané semknutí všech protikandidátů s výjimkou Petra Hanniga za Jiřím Drahošem ukazuje, že proti Zemanově obhajobě bude stát velká síla," podotýká autor.

Zeman dle HN vsadil na politiku rozdělení společnosti a další hlasy teď příliš nemá kde brát. Navíc Drahoš je nekonečně těžší soupeř než Karel Schwarzenberg před pěti lety, poznamenává autor komentáře. Nakonec ale přesto může Zeman mandát obhájit - pokud se mu podaří svého soupeře znevěrohodnit a pokud dokáže zmobilizovat rezervoár svých příznivců.

Výsledky prvního kola lze číst různě. Jasným vítězem je Zeman, faktickým Drahoš, navrch má Zeman, protože druhé kolo rozhodnou televizní duely, a tam "politický veterán roznese nezkušeného vědátora na kopytech", navrch má Drahoš, protože je pro méně lidí nepřijatelný a má vyrovnanější plošnou podporu, píše Mladá fronta Dnes.

Zemana musel podle komentátorů znervóznit povolební Babišův projev. Premiér si takovou "drzost" před prvním kolem nedovolil a dosud neotřesitelný pakt obou mužů dostal první trhlinky, uvádí E15. "Je patrné, že i Babiš si chystá půdu pro případ, že by Zeman ve druhém kole prohrál, a nijak se tím netají," píše list.

Premiér nynějšímu prezidentovi "drsně" poradil, aby veřejnost ujistil, že není stoupencem Ruska a Číny, a ať se rychle zbaví svých nejbližších, Martina Nejedlého a Vratislava Mynáře, poznamenává komentátor Práva. Staví tím dvě podmínky, které by Zemanovu politickou identitu zrovna před rozhodující volbou narušily tak silně, že by ji mohly zcela zničit, soudí autor. "Babiš fakticky Zemanovi podráží stoličku, na které sedí, aby ztratil rovnováhu a žuchl. Nehledě na to, že tyto blahosklonné rady zcela jistě vnímá prezident jako urážku," dodal.

Podle jiného komentáře Lidových novin je Babiš svým způsobem v pasti, jelikož jeho první vláda takřka jistě důvěru nedostane a druhý pokus je ve hvězdách. Druhé pověření mu nemusí dát ani Miloš Zeman, natož, kdyby vyhrál, Jiří Drahoš.

Témata:  Miloš Zeman Jiří Drahoš noviny a tisk Andrej Babiš

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy