Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bartákova kauza bude opět otevřena, zasáhl Nejvyšší soud

Doktor Jaroslav Barták u soudu
Doktor Jaroslav Barták u soudu
Foto: Reprofoto TV Nova

Brno - Justice musí na základě rozhodnutí Nejvyššího soudu (NS) znovu otevřít kauzu lékaře Jaroslava Bartáka, který dostal za plánování tří vražd a vydírání z vězení další osmiletý nepodmíněný trest.

Zatím není zřejmé, na jakých důvodech rozhodnutí stojí a v jaké míře musí liberecká pobočka krajského soudu případ znovu řešit. "Obživlá věc - po zrušení konečného rozhodnutí," stojí v databázi InfoSoud.

"Rozhodnutí Nejvyššího soudu nám bylo doručeno 11. ledna 2018. V tuto chvíli ještě nebylo rozesláno účastníkům řízení a ti zatím neměli možnost se s ním seznámit," uvedla mluvčí krajského soudu Karolina Francová.

Barták nejprve dostal 12 let vězení za obtěžování asistentek. Poté mu přibylo osm let v druhé kauze. Tresty se sčítají, celkem si tak lékař měl odpykat 20 let ve vězení. Nynější rozhodnutí NS se týká jen kauzy plánování vražd a vydírání.

Bartáka udal spoluvězeň. Lékař tvrdil, že šlo o běžné vězeňské debaty a že svá slova nemyslel vážně. Klíčovými důkazy byly videonahrávky, které vězeň pořídil. Obhajoba zpochybňovala jejich legálnost, avšak podle rozsudku byly pořízeny v souladu s právem.

Nejvyšší soud se v minulosti zabýval také první Bartákovou kauzou. Trest za to, že lékař vyžadoval po svých asistentkách sex jako součást práce a vystavoval je vydírání nebo sexuálnímu násilí, tehdy snížil ze 14 na 12 let vězení.

Témata:  Jaroslav Barták Nejvyšší soud Liberec

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy