reklama

Hynek dostal 1,23 procenta hlasů. Oběma kandidátům, Jiřímu Drahošovi i Miloši Zemanovi pošle otázky, na které by chtěl znát odpověď. "Až budu znát jejich názory, tak se rozhodnu a jednoznačně budu volit rozumem," řekl Hynek. Do voleb šel proto, že nechtěl volit ani Zemana, ani Drahoše. "Klíčová pro mě bude televizní debata," dodal.

Nová fáze kampaně se mu nelíbí. "Je to plné emocí, pomluv, vymezování se. Opravdu stojím o to, aby v čele této republiky byl prezident, který bude řešit věci, které považuji za podstatné nebo se k nim bude vyjadřovat. Ale zatím se to odehrává v emocích. Emoce měly skončit v den voleb, pak má nastoupit rozum," podotkl. Zatím se prý od žádného z finalistů nic nedozvěděl.

Zeman i Drahoš podle něj budou i nadále rozdělovat společnost. Jedna její část hájí jednoho z kandidátů, druhá jeho protivníka. "A ani jeden z nich se nepokusil tyto skupiny spojit," řekl.

Rychlou podporu od neúspěšných kandidátů finalistům volby považuje za zradu na voličích. "Kampaň měla být o tématech, o tom, o čem jsem přesvědčený, že by se mělo dělat," poznamenal. Pět dalších kandidátů už v sobotu podpořilo Drahoše, jeden se postavil za Zemana.

Hynek se domnívá, že oba finalisté se "promlčeli" do druhého kola. Zeman tím, že se nezúčastnil žádné debaty. "Drahoš se promlčel tím, že na žádné debatě neřekl pořádně svůj názor," doplnil.