Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vydejme Babiše hned, volá KDU-ČSL. Jaké bude jednání Sněmovny?

Andrej Babiš v Poslanecké sněmovně
Andrej Babiš v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Lidovci chtějí dnes zařadit jako první bod schůze Sněmovny policejní žádost o vydání premiéra Andreje Babiše (ANO) a předsedy poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka. Poslanci KDU-ČSL také doufají, že komunista Zdeněk Ondráček nebude zvolen do čela komise pro kontrolu GIBS.

"Jsme přesvědčeni, že je důležité, aby tento bod byl rozhodnut ještě předtím, než se rozeběhne druhé kolo jednání o případném sestavení vlády," řekl předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek o vydání Babiše a Faltýnka. Podle něj není důvod rozhodnutí odkládat.

Bartošek uvedl, že po konzultacích s ostatními předsedy poslaneckých klubů očekává podporu návrhu od Pirátů, ODS, TOP 09 a STAN. Záměr zařadit návrhy na vydání Babiše a Faltýnka na začátek dnešního jednání vyjádřila v úterý i ČSSD.

Naopak ANO navrhuje projednání bodu až příští týden, SPD mluvila o pátku. Komunisté vyjádřili přesvědčení, že není třeba s rozhodnutím spěchat. ANO, SPD a KSČM mají ve Sněmovně většinu hlasů a mohou tak návrhu na dnešní projednání policejní žádosti zabránit.

Bartošek dnes také uvedl, že lidovci doufají, že Ondráček nebude zvolen do čela komise pro kontrolu GIBS. "Zvolení pana Ondráčka by bylo poplivání památky Jana Palacha," řekl. Ondráček čelí kritice, protože se v roce 1989 podílel na násilném potlačení protirežimních demonstrací během takzvaného Palachova týdne.

Témata:  Andrej Babiš Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Jan Bartošek

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy