Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Panika kolem EET je zbytečná? Loni ubylo nejméně za pět let živností

Restaurace, ilustrační fotografie
Restaurace, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Analýza společnosti CRIF ukázala, že počet aktivních živnostenských oprávnění v pohostinství za rok 2017 meziročně klesl o 953, což je nejmenší pokles za posledních pět let. Celkem bylo loni v pohostinství založeno nebo obnoveno 16.420 živnostenských oprávnění a 17.373 jich bylo ukončeno nebo přerušeno.

Elektronická evidence tržeb (EET) byla zavedena pro restaurace a ubytování 1. prosince 2016. V roce 2017 vzniklo v pohostinství 9761 nových živností a 6659 jich bylo obnoveno po přerušení. Počet nově založených živností se tak proti roku 2016 meziročně snížil o 14 procent, naopak počet obnovených živností meziročně vzrostl o osm procent. Zároveň bylo zcela ukončeno 5471 živností a 11.902 jich bylo přerušeno. Počet ukončených živností tak byl v roce 2017 o 16 procent nižší než v roce 2016 a počet přerušených živností se meziročně snížil dokonce o čtvrtinu.

"Situace v pohostinství se loni stabilizovala a podnikatelská aktivita měřená počtem zakládaných a ukončovaných živností se po výkyvu z konce roku 2016 opět snížila. Počty ukončených i přerušených živností byly nejnižší za posledních pět let, stejně jako počet nově založených živností. Naopak počet živností obnovených po přerušení byl nejvyšší za posledních pět let. Prozatím se tak nepotvrdily obavy z toho, že by zákaz kouření negativně ovlivnil počet aktivních živnostenských oprávnění v pohostinství," uvedl vedoucí datového oddělení CRIF Jan Cikler.

Nejvíce živností ubylo v pohostinství hned v lednu, kdy bylo zrušeno nebo přerušeno o 1310 živností více, než kolik jich nově vzniklo nebo bylo obnoveno. Naopak nejvíce živností přibylo na samém konci roku. V prosinci bylo založeno či obnoveno o 1009 živností více, než kolik jich bylo ukončeno či přerušeno. Jde zároveň o třetí nejvyšší měsíční přírůstek počtu živností v oboru za posledních pět let.

"I když přírůstek o tisíc a více živností je velmi výjimečný, stále jde o přirozený cyklus, za kterým stojí především přerušené a obnovené živnosti. Podnikatelé, kteří se rozhodnou svoji činnost ukončit, si živnostenské oprávnění pouze přeruší, ale nezruší ho úplně. K podnikání v oboru se přitom často následně vrátí a svoji živnost opět obnoví," upozornil Cikler.

Nejvíce nových živností bylo v pohostinství loni zaregistrováno v březnu (1220), nejméně naopak v prosinci, kdy jich bylo zaregistrováno 558. Podnikatelé nejčastěji zcela rušili své živnosti pro pohostinství v březnu (595) a nejméně potom v prosinci (221). Nejvíce přerušených živností bylo zaregistrováno v lednu (2129), naopak nejméně v srpnu (562).

Z 1333 živností, které byly znovu obnoveny v prosinci roku 2017, jich bylo zdaleka nejvíce přerušeno právě před rokem. Celkem 191 obnovených živností bylo přerušeno v prosinci 2016 a 144 živností bylo přerušeno v lednu 2017. Na další měsíce a roky přitom připadají maximálně nižší desítky obnovených živností.

Zástupci podnikatelských svazů a živnostníků před týdnem uvedli, že kvůli EET loni ukončilo činnost 3000 hospod a restaurací, především na venkově. Ministerstvo financí to odmítlo.

Témata:  elektronická evidence tržeb restaurace živnostníci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy