Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Drahošově účtu přistály na druhé kolo další miliony, Zeman dostal jen drobné

Jiří Drahoš ve volebním štábu
Jiří Drahoš ve volebním štábu
Foto: Jan Nebřenský / INCORP images

Praha - Od velkých sponzorů i drobných dárců už získal prezidentský kandidát Jiří Drahoš na druhé kolo volby několik milionů korun. Jeho soupeři Miloši Zemanovi zatím účet nenarostl.

Někdejší předseda Akademie věd ČR má nyní k dispozici asi 12,5 milionu korun. Na účet současného prezidenta přibyly jen menší částky, většinou se vzkazy od jeho odpůrců. K dispozici má asi 4,5 milionu.

Tým Jiřího Drahoše plánuje, že pro kampaň využije celý limit, který umožňuje zákon. Pro první kolo to je 40 milionů korun, pro druhé dalších deset milionů. Za volební výdaje Drahoš zatím zaplatil asi 29 milionů korun, další téměř dva miliony korun vyúčtoval na bezúplatném plnění, tedy třeba za umístění reklamy. Některé faktury bývají zaúčtovány až zpětně, výdaje z prvního kola proto mohou být vyšší.

Karolína Brennerová z Drahošova týmu dnes ČTK řekla, že včetně bezúplatného plnění by náklady na kampaň mohly dosáhnout 45 až 50 milionů, tedy výdajového stropu. Na volebním účtu má Drahoš k dispozici asi 12,5 milionu korun. Od skončení prvního kola mu na účtu přibylo asi sedm milionů.

Peníze poslali velcí dárci včetně třeba manželů Horákových, kteří stojí za nakladatelstvím Albatros Media a kteří Drahošovi dali na druhé kolo kampaně dohromady milion korun. Další milion korun přišel od Nadace Blížksobě, 500.000 korun poslaly firmy Y Soft Corporation nebo Aveko servomotory. Peníze Drahošovi zasílají i menší dárci v řádu set nebo tisíců korun.

Miloš Zeman má na účtu k dispozici 4,5 milionu korun, peníze dostal k dispozici už před prvním kolem voleb. V posledních dnech mu na účet přišly jen nižší částky lehce dohromady přesahující 1000 korun. Současný prezident tvrdí, že kampaň nevede.

Náklady na billboardy a jiné reklamy ve výši 17 milionů korun vyúčtoval jako bezúplatné plnění, většinou od organizací blízkých jeho spolupracovníkům včetně spolku Přátelé Miloše Zemana nebo Strany práv občanů, kterou Zeman zakládal, která mu pomáhala sbírat podpisy pod kandidátskou petici a v jejímž sídle Zeman pořádá tiskové konference. SPO vyúčtovala administrativní podporu a využití kanceláře, výrobu a instalaci reklamních plakátů na sloupy veřejného osvětlení nebo dobrovolnickou práci na 1,2 milionu korun.

Předseda SPO Jan Veleba dnes ve vysílání DVTV řekl, že náklady za stranu nepodepisoval. Oblast financování má podle něj na starosti místopředseda strany. Na otázku, zda je možné, že místopředseda použil na kampaň Zemana peníze strany, odpověděl, že neví. Poté předčasně odešel ze studia.

Předseda SPD později ČTK řekl, že na danou otázku nebyl připraven a na financování se musí nejprve podívat. Rozhovor na DVTV označil za výslech. Dodal, že SPO organizovanou kampaň ve prospěch Zemana před druhým kolem prezidentské volby formou vylepování billboardů či letáků neplánuje. Podpořit svého zakládajícího člena ale chce.

Témata:  Jiří Drahoš Miloš Zeman prezidentská kampaň

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 11:24

Ulici už má. Teď po Putinovi v Rusku pojmenují čtvrť

Podle ruských médií se radnice v Grozném rozhodla pojmenovat čtvrť po ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tato čtvrť není úplně nová - vytvoří se oddělením a přejmenováním části stávající čtvrti, která je v současnosti nazývána po Šejchu Mansúrovi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Andrej Babiš

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí.