Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Krkonoších platí třetí stupeň lavinového nebezpečí

Krkonoše - Špindlerův Mlýn
Krkonoše - Špindlerův Mlýn
Foto: CzechTourism.com

Špindlerův Mlýn - Lavinové nebezpečí v Krkonoších po sněžení v minulých dnech dnes stouplo na třetí stupeň z pětibodové škály. To znamená, že nebezpečí je značné a túry terénem vyžadují velkou opatrnost. V Jeseníkách zůstává v platnosti druhý lavinový stupeň.

Situace na horách při třetím stupni je označována za velmi zrádnou. Na svém webu to uvedla krkonošská horská služba.

Za posledních 72 hodin v Krkonoších napadlo až 45 centimetrů sněhu a celková pokrývka se pohybuje kolem 110 centimetrů. Sníh za poslední den padal za působení silného větru, který přemístil sníh do závětrných partií hor. "Uvolnění laviny je možné již při malém dodatečném zatížení, a to zejména na strmých svazích," uvedl Robert Dlouhý z Horské služby Špindlerův Mlýn.

Odpoledne by měl do Krkonoš postupně od západu přijít velmi silný vítr, který by na hřebenech hor mohl dosáhnout rychlosti až 125 kilometrů za hodinu. Kvůli větru již několik dní stojí horní úsek lanovky na Sněžku. Turisté se tak i dnes mohou svézt jen do mezistanice na Růžové hoře.

Lavinovými lokalitami v Krkonoších jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl. Ročně v horách sjede několik desítek lavin. V minulých letech byl v Krkonoších dosažen nejvýše čtvrtý stupeň.

Témata:  Krkonoše laviny zima

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy