Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Drahoš má podporu většiny stran ve Sněmovně. SPD a KSČM volí Zemana

Jiří Drahoš ve volebním štábu
Jiří Drahoš ve volebním štábu
Foto: Jan Nebřenský / INCORP images

Praha - Většina stran zastoupených ve Sněmovně preferuje ve druhém kole prezidentských voleb Jiřího Drahoše. SPD a KSČM zopakovaly po prvním kole svá doporučení, aby jejich voliči podpořili stávající hlavu státu Miloše Zemana.

ODS už před prvním kolem voleb dávala najevo, že si nepřeje pokračování Zemana, žádného kandidáta ale nepodpořila. Po prvním kole předseda strany Petr Fiala gratuloval Drahošovi a vyjádřil přesvědčení, že voliči ve druhém kole "ukončí toto nepříliš šťastné období".

Rozdělená byla před prvním kolem volby i TOP 09, jejíž představitelé se vyslovovali pro Drahoše nebo pro Pavla Fischera. Předseda strany Jiří Pospíšil po prvním kole vyzval ke spojení sil na podporu Drahoše. Už před prvním kolem doporučovali lidovci a Starostové volbu Drahoše. Po oznámení postupujících kandidátů obě strany toto doporučení zopakovaly.

vypsali nezávaznou anketu mezi členy po skončení prvního kola volby. Dosud v ní hlasovalo přes 230 z více než 500 členů strany a jednoznačně převažuje podpora Drahoše. Podpořilo ho 88 procent hlasujících, Zemana šest procent. Čtyři procenta Pirátů nechtějí jít k volbám, procento se chystá odevzdat neplatný hlas.

SPD a KSČM se shodně vyjadřují v tom duchu, že Zemana pokládají za většího obhájce českých národních zájmů. Premiér Andrej Babiš (ANO) před prvním kolem podpořil Zemana, svou osobní podporu zopakoval i po oznámení postupující dvojice. Upozornil ale, že nejde o postoj celého hnutí.

V ANO zaznívají i hlasy proti Zemanovi. Například všichni tři europoslanci hnutí Dita Charanzová, Martina Dlabajová a Petr Ježek nebo ostravský primátor Tomáš Macura oznámili, že pro úřadujícího prezidenta hlasovat nebudou.

Rozdělená je i ČSSD. Pro Zemana se vyslovili úřadující předseda strany Milan Chovanec, exhejtmani Jiří Zimola a Michal Hašek. Drahoše naopak podporuje bývalý premiér Bohuslav Sobotka a hejtmani Pardubického kraje Martin Netolický, Plzeňského kraje Josef Bernard a Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán

Témata:  Jiří Drahoš Miloš Zeman ODS

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy