reklama

Ve čtvrtek kolem 21:00 bylo bez proudu až 30.000 odběrných míst. "Přes noc došlo k výraznému zlepšení. K 7:00 hodině evidujeme na dvě desítky poruch na vedení vysokého napětí, další poruchy na nízkém napětí," uvedla mluvčí společnosti ČEZ Soňa Holingerová. Poruchové čety jsou podle ní stále v terénu a odstraňují závady.

Pro nákladní auta nad 3,5 tuny zůstává zatím uzavřená silnice 10 z Tanvaldu na Harrachov a do Polska, pro auta nad šest tun je na Liberecku neprůjezdná také silnice přes Oldřichovské sedlo na Raspenavu. Kamiony neprojedou ani po silnici mezi Podomím a Drnovicemi na Vyškovsku a po silnici I/56 mezi Ostravicí a Bílou na Frýdecko-Místecku. Uzavřen je stále kvůli spadlým stromům bezmála dvoukilometrový úsek silnice 2627 mezi Českou Lípou a Horní Libchavou.

Kvůli vichřici a sněžení bylo ve čtvrtek odpoledne a večer neprůjezdných téměř 20 železničních tratí zejména v horských a podhorských oblastech. Nejčastější příčinou byly vyvrácené stromy na kolejích. "Nejvíce případů jsme zaznamenali ve Šluknovském výběžku, kde byl také nejdéle přerušený provoz. Vlaky mezi stanicemi Šluknov a Dolní Poustevna se po odstranění spadlých stromů opět rozjely v 5:54," uvedl mluvčí Správy železniční a dopravní cesty (SŽDC) Pavel Tesař.

Zprůjezdněny už byly všechny železniční tratě s výjimkou Děčínska, kde kvůli přetrvávajícím problémům v Německu nejezdí vlaky ze státní hranice směrem na stanici Bad Schandau. "Obnovení předpokládáme kolem dnešní desáté hodiny," dodal Tesař.

Předpověď na sobotu (00-24):
Oblačno až zataženo, zpočátku na východě i polojasno. Od západu na většině území občasné sněžení nebo sněhové přeháňky. Večer ubývání srážek a oblačnosti. Nejnižší noční teploty -1 až -5 °C, ojediněle při přechodně zmenšené oblačnosti a sněhové pokrývce až -8 °C. Nejvyšší denní teploty -1 až +3 °C,. Mírný západní až jihozápadní vítr 3 až 7 m/s, od vyšších poloh místy sněhové jazyky.

Předpověď na neděli (00-24):
Oblačno, místy občasné sněžení nebo sněhové přeháňky. Během dne místy až polojasno. Nejnižší noční teploty -2 až -6 °C, při přechodně zmenšené oblačnosti a sněhové pokrývce kolem -8 °C. Nejvyšší denní teploty -2 až +2 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 2 až 5 m/s.