Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Opoziční poslanci kvitují vydání Babiše, prý je to spravedlivé

Andrej Babiš /ANO/
Andrej Babiš /ANO/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Představitelé opozičních stran uvítali dnešní rozhodnutí Sněmovny vydat premiéra Andreje Babiše (ANO) a předsedu poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo.

Piráti uvedli, že hlasování o vydání obou politiků ANO dopadlo podle očekávání. "Navzdory obstrukcím, které se opakovaně objevovaly, že se to odkládalo a neustále prodlužovalo, se nám podařilo dosáhnout toho, že postup bude naprosto spravedlivý, jako to mají všichni občané," řekl šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. O úplném zrušení imunity ale Piráti zatím mluvit nechtěli.

Místopředsedkyně poslanců ČSSD Kateřina Valachová naopak míní, že imunita je mrtvá. "Slouží jen k politickým hašteřením a tomu, abychom se vzájemně přetahovali. To bychom měli změnit," uvedla Valachová. ČSSD podle ní diskutuje o tom, jak imunitu upravit, například ji omezit jen na výroky, které poslanci vyřknou na půdě Sněmovny.

Podle lidovců Sněmovna nemá rozhodovat o vině a trestu a její dnešní rozhodnutí umožní příslušným orgánům, aby pracovaly a celou záležitost vyřešily.

Od některých zaznívala kritika Babiše a ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) kvůli premiérovu výroku, že si je v Česku možné objednat trestní stíhání. "Je to naprosto skandální, premiér a ministr spravedlnosti by to měli jednoznačně vysvětlit," řekl Marek Výborný. Pokud by státní zastupitelství nebyla nezávislá, Česko by podle něj už nebylo právním státem.

Také Starosty a nezávislé výrok pobouřil. Pokud ho Babiš myslí vážně, měl by Pelikána odvolat, konstatoval šéf STAN Petr Gazdík. Podle šéfa poslanců STAN Jana Farského vypadá obhajoba Babiše a Faltýnka tak, že kritizují orgány činné v trestním řízení. "Nemohou to řešit tím, že rozmetají právní stát, to není možné," varoval Farský.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Andrej Babiš Jakub Michálek (Pirátská strana)

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy