Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odběr černé elektriky musí být co nejpřesněji určen, rozhodl ÚS

Ústavní soud
Ústavní soud
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Praha - Soudy musí co nejpřesněji zjistit škodu způsobenou černým odběrem, třeba pomocí znaleckého posudku. Díky tomu ústavní soud zrušil rozhodnutí okresního soudu, kdy měl odsouzený způsobit škodu za téměř 1,2 milionu korun.

ÚS zrušil rozhodnutí Nejvyššího soudu, Krajského soudu v Plzni i tachovského soudu. Případ se tak vrací na začátek. Při novém rozhodnutí bude soud v Tachově vázán názorem ústavních soudců.

Tachovský soud způsobenou škodu odvodil ze zprávy společnosti ČEZ Měření, která ji stanovila podle vyhlášky Energetického regulačního úřadu o podmínkách připojení k elektrizační soustavě. Klíčovou proměnnou při výpočtu je hodnota jističe, tedy teoretické maximální množství elektřiny, kterou lze v daném místě odebrat. Podle stížnosti ale nejde o skutečnou škodu, na jejíž zjištění prý justice zcela rezignovala.

Podle staršího nálezu ÚS je při stanovování výše škody možné vzít v úvahu například předchozí historii spotřeby energie nebo provést výpočet pro spotřebitele jiným spravedlivým způsobem tak, aby se výši skutečné škody v maximální míře přiblížil.

Témata:  Ústavní soud ČR elektřina Energetický regulační úřad

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy