Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Guru Jára dívky "odháčkovával" sexuálním aktem, kauzu opět řeší zlínský soud

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Zlín - U Krajského soud ve Zlíně začal opakovaný proces s Jaroslave Dobešem (alias guru Jára) a jeho spolupracovnicí Barborou Pláškovou. Dvojice čelí obžalobě ze znásilnění. Muž prý ženy a dívky na seminářích své esoterické školy Poetrie takzvaně odháčkovával.

Předsedkyně senátu Iveta Šperlichová vyloučila z dnešního hlavního líčení veřejnost. Zdůvodnila to ochranou svědků, kteří před soudem vypovídají. Dobeš s Pláškovou se hlavního líčení neúčastní.

Oba jsou stíháni jako uprchlí. V květnu 2015 byli zadrženi na Filipínách, kde jsou umístěni v detenčním zařízení. Filipínské úřady sice Dobešovi s Pláškovou zamítly žádost o udělení azylu, oba se však proti jejich rozhodnutí odvolali. Rozhodnutí zatím nepadlo.

Krajský soud v roce 2014 potrestal Dobeše za znásilňování studentek školy deseti lety vězení, Plášková dostala 9,5 roku. Vrchní soud v Olomouci však projednávání případu vrátil zpět do Zlína.

Dobeš tvrdil, že všemožné problémy žen jsou způsobeny háčky, které v nich zanechali dřívější sexuální partneři a které jim znemožňovaly žít plnohodnotný život. "Guru Jára" pak tyto takzvané háčky sexuálním aktem údajně uvolňoval.

Klientky školy však o metodě nic nevěděly, většinou jim byla nabídnuta na konci seminářů. Podle obžaloby, která popisovala osm takových případů v letech 2004 až 2007, se u poškozených projevila posttraumatická stresová porucha. Semináře se konaly na několika místech včetně domu ve Zlíně a statku na Olomoucku. "Odháčkováním" podle spisu prošlo asi 350 žen. Některé z nich dobrovolně, jiné nikoli.

Témata:  Jaroslav Dobeš soudy znásilnění

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy