Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Situace v ANO České republice neprospívá, říká Farský

4. celostátní sněm hnutí ANO
4. celostátní sněm hnutí ANO
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Předseda poslaneckého klubu Starostů a nezávislých Jan Farský dnes komentoval situaci v hnutí ANO. Prý je pro něj cennější chránit svého lídra Andreje Babiše než složit vládu bez podpory SPD a KSČM.

Babiše jako kandidáta na premiéra v pondělí jednomyslně potvrdil výbor hnutí ANO. Možnost, že by se předsedou vlády stal jiný představitel hnutí, původně připustil minulý týden Babiš. Ostatní strany jej v čele vlády odmítají kvůli jeho trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo.

Farský dnes ve Sněmovně řekl, že je situace nešťastná, protože kvůli názoru ANO bude formát druhého vyjednávání o vládě dost podobný prvnímu pokusu, na jehož konci Babišův menšinový kabinet nedostal důvěru ve Sněmovně.

Premiér a prezident Miloš Zeman si podle Farského vyhodnotili, že v současnosti je klíčový jejich mocenský pakt a znovuzvolení Zemana ve druhém kole prezidentských voleb. "Je tak stěžejní pro oba, tak ho holt ctí," uvedl Farský.

Jednat s ANO o vládě jsou připraveni sociální demokraté či lidovci, připomněl Farský. "Zaznělo z mnoha stran, které by v pohodě daly s ANO většinu, že je jedinou překážkou trestně stíhaný premiér. Pokud na tom ANO trvá, tak říká, že je pro ně cennější chránit svého lídra, než že by nemuseli do vlády brát SPD nebo komunisty. Je to škoda," uvedl. Česku podle něj zkomplikování vyjednávání uškodí, protože se Sněmovna nebude moci naplno věnovat zákonům.

Témata:  Jan Farský Hnutí ANO Andrej Babiš

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy