Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na ostří nože: Duel Zemana a Drahoše provázela bouřlivá atmosféra a vypjaté střety

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - První přímý střet prezidentských kandidátů Jiřího Drahoše a Miloše Zemana dnes provázela v televizi Prima bouřlivá atmosféra a časté střety obou uchazečů. Zeman Drahošovi vytýkal nezkušenost, bývalý předseda Akademie věd kontroval tím, že současný prezident často mění názory.

V televizi se na debatu, která se odehrála v Hudebním divadle Karlín, podle Primy dívalo až 2,2 milionu diváků. Oba kandidáti si s sebou mohli přivést své příznivce. Ti jednotlivé výroky doprovázeli bouřlivým potleskem, pískáním nebo skandováním. Moderátor pořadu Karel Voříšek je proto musel několikrát napomínat a vybízet ke slušnosti. Výkřiky byl přerušován především Drahoš.

Zeman brzy po začátku debaty obvinil svého vyzyvatele, že se nedrží pravidel duelu, a neumí proto dodržovat ani elementární pravidla, a je prý proto "poněkud nebezpečný sobě i svému okolí". Drahoš se proti tomu ohradil s tím, že si témata debaty pamatuje dobře a že jeho otázka na nejhorší Zemanův zážitek za jeho prezidentování byla s nimi v souladu.

Drahoš naopak při debatě, zda tajné služby ovlivňují volby v Česku, Zemanovi vytkl, že nečte zprávy Bezpečnostní informační služby (BIS), protože jinak by o tomto nebezpečí věděl. Současný prezident ještě předtím obvinil protikandidáta, že vyslovením podezření z ovlivňování sněmovních voleb urazil voliče, kteří šli k volbám, a dělá z nich masu, kterou manipulují zahraniční rozvědky.

Neshodli se i na řadě dalších témat. Drahoš by třeba v pozici prezidenta nejmenoval premiérem trestně stíhanou osobu. Řekl také, že vítěz voleb nemá automaticky nárok na post premiéra. Zeman během více než hodinového pořadu podpořil zavedení ústavního práva pro držení zbraní, Drahoš k tomu nevidí důvod. Podle něj jsou stávající pravidla pro držení zbraní dostatečná.

Tvrdý střet přineslo také téma migrace, ve kterém Zeman na Drahoše zaútočil, že podporoval přijetí uprchlíků. Drahoš to odmítl a řekl, že na migraci mají značně podobný názor. Zeman tvrdil, že výrok o přijetí migrantů pronesl v Karolinu, což Drahoš odmítl a Zemanovi vytknul, že má špatnou paměť. Zároveň mu vyčetl, že ve funkci prezidenta dostatečně nevystupoval v EU proti migračním kvótám.

Shodli se naopak v tom, že ve venkovských hospodách by protikuřácký zákon platit za určitých podmínek nemusel.

Zeman na začátku pořadu řekl, že o něm Drahoš často ve svých předvolebních vystoupeních mluvil. Dospěl proto prý k názoru, že se do něj zamiloval. Drahoš mu naopak vytkl, že se neúčastnil předvolebních debat a že následně na účast v nich změnil názor "jako mnohokrát". Ironicky zároveň poznamenal, že Zeman nevedl kampaň.

Témata:  Miloš Zeman Jiří Drahoš volební kampaň

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy