Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman přijal demisi vlády a už nechce po Babišovi 101 hlasů

Prezident Miloš Zeman jmenoval novou vládu premiéra Andreje Babiše
Prezident Miloš Zeman jmenoval novou vládu premiéra Andreje Babiše
Foto: Jan Nebřenský / INCORP images

Praha - Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes předal Miloši Zemanovi demisi své menšinové vlády. Prezident ji přijal, vládu pověřil výkonem funkce do jmenování nové.

Babiš se Zemanem se na Hradě setkali dva dny před prezidentskou volbou, ve které hnutí ANO současnému prezidentovi vyslovilo podporu.

"Pověřuji vás, aby to mělo zákonnou oporu, jednáním o sestavení vlády a přeji vám v nich úspěch," řekl dnes Zeman. Stejné pověření od něj předseda hnutí ANO dostal i koncem října. Jde o neformální krok, který není zakotven v ústavě, měl by ale vést k pozdějšímu jmenování Babiše premiérem.

Zeman dříve uvedl, že Babišovi ve druhém pokusu poskytne na jednání dostatek času a bude po něm před jmenováním požadovat 101 zaručených hlasů ve Sněmovně. Dnes však řekl, že pokud nebude znovu zvolen prezidentem, plánuje Babiše jmenovat ještě v únoru před svým koncem ve funkci. "Protože to bude poměrně krátká doba pro získání onoho potřebného počtu hlasů, nebudu na této podmínce trvat," prohlásil Zeman.

Hrad původně oznámil, že demisi Zeman přijme do konce minulého pracovního týdne, brzké přijetí předpokládali i zástupci vlády. Prezidentův mluvčí později vyjádření změnil, nepodařilo se podle něj najít v Zemanově programu volný čas. K programu prezidenta řekl, že se v Lánech chystá na volební duel s protikandidátem Jiřím Drahošem. Později uvedl, že se Zeman minulý týden v nemocnici podrobil menšímu zákroku v ústech.

Témata:  Miloš Zeman Andrej Babiš vláda

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy