Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počet nemocí způsobených virem HPV v Česku strmě roste, je jich více než HIV

Odběr krve
Odběr krve
Foto: Pixabay

Praha - Počet nádorů a dalších nemocí způsobených lidským papilomavirem (HPV) v posledních letech roste. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je jeho epidemie závažnější než HIV.

HPV je nejčastější sexuálně přenosnou infekci, se kterou se setká za život až 80 procent lidí. Virus je nejčastěji spojovaný s rakovinou děložního čípku. Podle Jana Klozara z Kliniky ORL a chirurgie hlavy a krku v pražské Nemocnici Motol v posledních přibližně dvaceti letech roste počet nádorů mandlí a kořenu jazyka. "Zatímco dosud postihovaly lidi staršího věku, kteří kouřili a pili alkohol, nyní se objevují čím dál více i u lid mladších, nekuřáků," vysvětlil Klozar.

Zvyšují se počty nádorů pozitivních na HPV, virus způsobuje i rakovinu penisu a vědci zkoumají jeho souvislost s rakovinou konečníku. Riziko nakažení virem, který z někoho udělá přenašeče a jinému může způsobit i rakovinu, se zvyšuje nezodpovědným sexuálním chováním. Pravděpodobnost nakažení zvyšuje i orální sex.

Nejčastějším důsledkem nakažení HPV jsou genitální bradavice, které tvoří shluky kolem genitálií nebo řitního otvoru. Odstraňují se operativně nebo laserem, ale často se vrací.

Omezit cirkulaci viru v populaci má omezit očkování, které je v Česku již několik let hrazené z veřejného zdravotního pojištění pro třináctileté dívky a od letošního roku také pro třináctileté chlapce. Naočkovat je třeba dvě dávky. Bez doplatku ale je jen základní vakcína, která působí na 70 procent nádorů způsobených HPV. Účinnější, která chrání až před 90 procenty nemocí způsobených HPV, stojí kolem 2000 korun za dávku.

Pročkovanost dívek je v Česku podle lékařů jen asi 50 procent. V Austrálii, kde je očkováno asi 80 procent populačního ročníku dvanáctiletých, se podle předsedy České gynekologické a porodnické společnosti ČLS Vladimíra Dvořáka podařilo za 10 let snížit výskyt HPV a genitálních bradavic o 90 procent a o 85 procent snížit podíl změn předznamenávajících rakovinu.

Témata:  pohlavní nemoci nemoc zdraví

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:25

Greta Thunbergová byla obviněna z ignorování policejních příkazů

V úterý švédská prokuratura zahájila obvinění proti klimatické aktivistce Gretě Thunbergové za občanskou neposlušnost. Incident se týká protestu před švédským parlamentem, během kterého Thunbergová odmítla odejít po výzvě policie.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy