Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počet pacientů se sexuálně nakažlivými chorobami v Česku roste

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Praha - Lékaři v ČR registrují nárůst počtu onemocnění syfilis a kapavky. Více se šíří i tropická choroba lymphogranuloma venerum. Dlouhodobě vzrůstá i počet nemocných HIV. Situace se zdá alarmující i ministerstvu zdravotnictví.

"Není vzácností, že některé muže léčíme posedmé nebo poosmé," řekl Filip Rob z Dermatovenerologické kliniky Na Bulovce. Počet pacientů se syfilis v posledních letech poměrně stagnuje a pohybuje se v průměru kolem 730. Počet nově nakažených vzrostl od roku 2011 ze 437 na 494 v roce 2016.

Výrazně přitom nemocných přibylo zejména mezi muži, kteří mají sex s muži. V roce 2006 tvořili necelou desetinu všech onemocněných se syfilis, v loňském roce pak téměř polovinu. Od roku 2008 také výrazně přibývá těch, kteří mají syfilis a zároveň jsou HIV pozitivní. Vysoký přenos se vyskytuje i mezi bisexuálními lidmi.

V posledních šesti letech se také zvyšuje počet pacientů s kapavkou, a to ze 709 na 1527 v roce 2016. "To souvisí s tím, že kapavka je někdy dnes už rezistentní k určitým antibiotikům, ale i s pracovním úsilím lékařů a lepšími diagnostickými metodami," uvedla Hana Zákoucká ze Státního zdravotního ústavu.

Nově se objevila i nová tropická choroba lymphogranuloma venerum. V roce 2008 jí měl v ČR jeden pacient, od roku 2011 ale jejich počet strmě roste a v minulém roce to bylo již 43 lidí. Velmi strmě přibývá také infekce chlamidií.

"Je to trend, který se již dříve rozšířil v západní Evropě, velké problémy s tím v minulých letech měli v Nizozemí, ve Španělsku nebo ve Velké Británii," řekl Rob. Důvodem je prý paradoxně lepší léčba pacientů s HIV. Žijí s nemocí déle, a mohou tedy déle pokračovat v sexuálních aktivitách. Situaci také zhoršují oblíbené anonymní aplikace pro vyhledávání sexuálních partnerů a v blízké budoucnosti by to mohl být i takzvaný chemsex, tedy sexuální praktiky spojené s braním drog.

"Je třeba o tom lidi informovat a sdělit jim, že existují určitá rizika, a to zejména v době před prázdninami," řekla dnes náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová.

Témata:  pohlavní nemoci zdraví HIV (RNA virus z rodu lentivirus) lékaři

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy