Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusnok se ve středu stane guvernérem ČNB. Nahradí po mnoha letech Singera

Jiří Rusnok
Jiří Rusnok
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Novým guvernérem České národní banky se ve středu stane Jiří Rusnok, do funkce ho jmenuje prezident Miloš Zeman. Rusnok od července nahradí Miroslava Singera, kterému vyprší druhý šestiletý mandát.

Ekonom Komerční banky David Kocourek upozornil, že do čela bankovní rady bude jmenován dlouholetý spojenec prezidenta, který toto jmenování uhájil i přes rozporné názory obou představitelů na politiku kurzového závazku. "Na druhou stranu naléhavost tohoto tématu pro prezidenta v poslední době, minimálně mediálně, vyvanula. Konzistence ve fungování rady je tedy zajištěna," uvedl.

Navíc podle Kocourka bude do čela ČNB postavena osobnost, které už svou integritu v minulosti potvrdila. "Neulpěla totiž na něm žádná spojitost s nějakou kauzou, kterých je i česká politika plna. Je tedy naděje i do budoucna, že transparentní rozhodování bude posilováno, jak ve vztahu k měnové politice, tak i v regulaci finančního trhu a bankovnictví, které do budoucna čeká velké výzvy," dodal.

Minulý týden Zeman jmenoval od července novými členy bankovní rady České národní banky Vojtěcha Bendu (40) a Tomáše Nidetzkého (46). Kromě Singera totiž končí funkční období členovi bankovní rady Kamilu Janáčkovi. Ten byl jmenován členem rady tehdejším prezidentem Václavem Klausem k 1. červenci 2010.

"Oba noví členové jsou bývalými kolegy Rusnoka z ING, a jejich jmenování tak naznačuje, že prezident Zeman v tomto ohledu dává Jiřímu Rusnokovi velkou volnost ve výběru. Pozice nastávajícího guvernéra ČNB tak bude v bankovní radě velmi silná," uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

Témata:  Jiří Rusnok ČNB Miloš Zeman

Aktuálně se děje

10:12

Mladík ve škole na Tachovsku vyhrožoval spolužačce. Skončil v cele

Policie v úterý zasahovala na jedné ze škol na Tachovsku kvůli výhrůžkám, jejichž původcem byl jeden ze studentů. Mladík podle dosavadních zjištění vyhrožoval spolužačce tím, že zabije její blízké.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy