Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdo stojí za kampaní Drahoše a Zemana? Problémy se najdou v obou táborech

Miloš Zeman a jeho billboard proti Drahošovi
Miloš Zeman a jeho billboard proti Drahošovi
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Prezidentští kandidáti Jiří Drahoš a Miloš Zeman zveřejnili na transparentních účtech bezúplatná plnění ke svém kampani. Kdo za co nejvíce utrácel a jaké osoby a firmy podporují jednotlivé kandidáty? Kontroverze jsou na obou stranách.

Podle volebního zákona mohli oba prezidentští kandidáti ve druhém kole voleb utratit maximálně deset miliónů korun. Na transparentních účtech kandidátů museli být zveřejněny všechny dary, které oba uchazeči o Hrad na kampaň dostali, a to do půlnoci 22. ledna. Co se dá z účtů kandidátů vyčíst? Třeba to, že Jiří Drahoš využil limit celkových padesát miliónů na kampaň - i s prvním kolem, kde byl limit čtyřicet miliónů - beze zbytku. 

Bývalý předseda Akademie věd ČR dostal od velkých a malých dárců příspěvky v celkové výši 46,7 miliónů korun. Bezúplatná plnění neboli dary čítaly dohromady 3,2 miliónů korun. Limit tedy Jiří Drahoš nepřekročil. Mezi nepeněžité dary se počítaly i reklamní plochy, které profesorovi poskytl neúspěšný kandidát z první kola prezidentských vole Michal Horáček, a to ve výši 613 tisíc korun.

Jiří Drahoš také vyčíslil bezplatnou práci jeho poradce v týmu Jakuba Kleindiensta. Kontroverzní podnikatel a bývalý politik byl v profesorově týmu po celé první kolo kampaně, kvůli čemuž se na prezidentského kandidáta svalila kritika. Kleindienst totiž seděl v kontrolním orgánu firmy ML Compet, jež ovlivnila tendr na rekonstrukci zámku Buštěhrad. S touto soutěží se například pojí kauza Davida Ratha a jeho sedmi milióny v krabici od vína. Podnikatel podle výpisu z Drahošova účtu odpracoval bez nároku na honorář 682 tisíc korun. 

Kleindienst působil jako starosta Nového Strašecí v barvách ODS. Jeho jméno se pojí i tehdejším premiérem Stanislavem Grossem, jenž od podnikatele odkoupil byt. Odkud vzal však Gross peníze na koupi bytu nedokázal někdejší předseda vlády odpovědět a musel odstoupit z vlády. Jiří Drahoš nicméně prohlásil, že kampaň už povede sám. Vedoucího kanceláře mu dělá bývalý vysoce postavený státní úředník Pavel Kolář, jenž působil coby ředitel Národního bezpečnostního úřadu při ministerstvu vnitra, což je v dnešní době už samostatný úřad. Rovněž Kolář dělá pro Drahoše zadarmo. Bez nároku na peníze odpracoval 472 tisíc korun.

Na transparentní účet Miloše Zemana přistálo od 9. ledna do půlnoci 22. ledna šedesát čtyři tisíc korun. Kromě klasických halířových částek, které prezidentovi permanentně chodí, mu na účtu přistálo i padesát tisíc. Částku mu daroval podnikatel František Gaier. Nepeněžité dary Miloš Zeman vyčíslil na téměř pět miliónů korun. Právě tady ale jsou největší problémy s transparentností.

Zhruba 1,3 miliónu korun za inzerci v denním tisku vyúčtovala reklamní firma Euro - Agency s.r.o. Právě inzerce v tisku vyvolala velkou kritiku na adresu Miloše Zemana, protože v inzerátu se psalo: "STOP IMIGRANTŮM A DRAHOŠOVI", proti čemuž se profesor ohradil. Velkou neznámou je také financování kampaně ze strany spolku Přátelé Miloše Zemana, z.s. a Strany práv občanů. Spolek vyúčtoval nepeněžité dary v hodnotě bezmála tři a půl miliónu korun, z toho více jak dva milióny šly na velkoplošnou outdoorovou reklamu. 440 tisíc bylo použito na tisk a výlep plakátů a více zhruba 840 tisíc na tisk a rozeslání letáků. Kdo stojí za spolkem nikdo neví. Předsedou představenstva je hradní kancléř Vratislav Mynář. Původ peněz je však neznámý. 

Členem spolku je i předseda Strany práv občanů Jan Veleba, jehož strana poskytla Zemanovi nepeněžitý dar ve výši 107 tisíc korun. Veleba sám neví, odkud se peníze vzaly. Během rozhovoru pro DVTV dokonce odešel během interview ze studia, protože se cítil být dotčen, že se ho moderátor ptal na elementární věc, kdo stojí za spolkem Přátelé Miloše Zemana, z.s. Kandidáti a subjekty, které za nimi stojí, však musí do jara kompletní vyúčtování zveřejnit. 

Témata:  prezidentská kampaň Miloš Zeman Jiří Drahoš

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy