Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prahou projížděly traktory na podporu Drahoše

Jiří Drahoš ve volebním štábu
Jiří Drahoš ve volebním štábu
Foto: Jan Nebřenský / INCORP images

Praha - Prezidentského kandidáta Jiřího Drahoše dnes ráno do Prahy přijeli podpořit sedláci z Asociace soukromého zemědělství ČR. Naopak Potravinářská komora ČR by si přála, aby na Pražském hradě byl znovu Miloš Zeman.

Asociace soukromého zemědělství ČR zorganizovala čestnou jízdu 25 traktorů, kterou Drahoše doprovodili z pražských Lysolají, kde bydlí, na Vítězné náměstí. "Vzhledem k tomu, že jsme absolvovali několik setkání s kandidáty na prezidenta ČR, nakonec i s panem Drahošem minulý týden na farmách, tak si myslíme a jsme přesvědčeni, že to bude vhodný kandidát pro to, aby svoboda českých sedláků byla i nadále zachována," řekl dnes novinářům předseda asociace Josef Stehlík.

Drahošovy názory se podle něj ztotožňují se zájmy českých sedláků. Zemanovi naopak vytýkají, že podporuje velkoprůmyslové zemědělství, které podle nich škodlivě působí na krajinu, půdu i venkov jako celek. Drahoš dnes podporu soukromých zemědělců uvítal. "Já doufám, že to řidiči (v pražské ranní špičce) na tu chvíli přežijí, že se to neotočí proti mně," dodal.

Kolona traktorů ozdobených českými vlajkami a nápisy "Venkov volí Drahoše" a "Zvolme změnu" vyjela z Lysolají po 09:00 a na Vítězném náměstí byla zhruba za 20 minut. Traktory doprovázela policie, provoz se za tu dobu výrazně nezkomplikoval.

Se Zemanem mají sedláci podle Stehlíka špatné zkušenosti jak ve funkci hlavy státu, tak i dříve coby s předsedou vlády. Domnívají se, že Zemanova vláda v letech 1998 až 2002 zbrzdila rozvoj soukromých farem a zvýhodnila nástupnické podniky jednotných zemědělských družstev (JZD).

Soukromým zemědělcům také vadí, že Zeman v roce 2014 vyznamenal bývalého ministra zemědělství v předlistopadové komunistické vládě Miroslava Tomana a bývalého šéfa slušovického JZD Josefa Čubu.

Potravinářská komora naopak podpořila Zemana, který podle ní soustavně podporuje české výrobky. Zeman se také zasadil o uzavření potravinářských kontraktů v zahraničích, pomohl i na trzích, jako je Rusko nebo Čína, uvedla. Komora si společně se Zemanem také přeje ukončení ruských sankcí.

Témata:  Jiří Drahoš Miloš Zeman EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:48

Sloužil 40 dní po smrti Navalného mši, Putinův spojenec kněze suspenodval

Ruská pravoslavná církev suspendovala kněze, který vedl smuteční mši za zesnulého kritika Kremlu Alexeje Navalného, ​​uvádí se v dekretu zveřejněném v úterý.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy