Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Regionální rozvojová banka není potřeba, uvedl Babiš před summitem V4

Andrej Babiš /ANO/
Andrej Babiš /ANO/
Foto: Vláda.cz

Praha/Budapešť - V maďarské metropoli se dnes koná summit zemí visegrádské skupiny. Předseda české vlády Andrej Babiš před odletem řekl, že není příliš nakloněn vzniku středoevropské regionální rozvojové banky, jak o ní před časem hovořili premiéři Maďarska a Polska Viktor Orbán a Mateusz Morawiecki. Debatovat se bude také o uprchlických kvótách.

"My musíme hlavně dát do pořádku naše banky, Českou exportní, a musíme konečně mít nějakou strategii pro Českomoravskou záruční a rozvojovou banku," řekl Babiš s tím, že české banky jsou ve velice dobré kondici. "Já si rád vyslechnu ten projekt, ale nemyslím si, že je potřeba taková banka," dodal.

Orbán před časem řekl, že regionální kohezní fondy Evropské unie jsou omezené, a jestliže je financování z evropských institucí, jako jsou rozvojové banky, nedostatečné nebo příliš drahé, střední Evropa musí hledat financování ze zdrojů mimo Evropu. K tomu by měla sloužit právě regionální rozvojová banka, o jejímž vzniku už před časem Orbán hovořil s polským premiérem Morawieckým.

V souvislosti s migrací a sporným přerozdělováním žadatelů o azyl v rámci EU, o čemž se bude v Budapešti také hovořit, Babiš připomněl své čtvrteční setkání s portugalským premiérem na Světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu.

"Uplatnil (portugalský premiér) zájem o deset tisíc migrantů a dostal jenom tisíc pět set. My zase říkáme, že my tady potřebujeme spíš lidi z Ukrajiny, sestřičky nebo na práci nějaké jiné profese. Tak jsme se více méně domluvili, že o tom můžeme diskutovat, že jestli například tu naši kvótu bychom nemohli řešit s tím, že se nějak domluvíme s Portugalskem," uvedl premiér.

Témata:  Andrej Babiš Visegradská čtyřka Viktor Orbán

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy