reklama

„Já jsem přesvědčen, že Česká republika potřebuje změnu, potřebuje jiného prezidenta - prezidenta proevropského, který bude schopen hájit zájmy České republiky v Bruselu, nebude jezdit pouze do Moskvy a do Pekingu," řekl Pospíšil. Ve změnu věří i proto, že chce na Hradě prezidenta, který bude českou společnosti spojovat, nebude vytvářet umělé spory, ale naopak je bude odstraňovat.

Miloš Zeman je podle něj člověk, který je už výrazně poznamenán svoji dlouhou politickou kariérou. "Vůči určitým politikům za tu dlouhou dobu trpí záští, jiným zase nadržuje, nechová se bohužel úplně férově," řekl europoslanec. Na Pražský hrad by proto podle něj měla přijít nová tvář nezatížená dlouhou politickou kariérou, spojenou s různými kauzami, jako má Miloš Zeman. Fakt, že Drahoše do druhého kola podpořila většina neúspěšných prezidentských kandidátů podle Pospíšila ukazuje, že v zemi je poptávka po změně prezidenta.

Také Bartoš volil dnes ve druhém kole Drahoše, představuje prý naději na změnu. Způsob, jak Miloš Zeman naplňoval svůj první mandát, Bartošovi vadil, úřadující prezident podle něj přispěl ke zhoršení politické úrovně v Česku.

Zeman prý v prezidentské funkci nastavil styl, se kterým předseda Pirátů nesouhlasí. "Já si myslím, že tenhle trend by neměl pokračovat. Že role prezidenta je v parlamentní demokracii trochu jinde. Prezident má být reprezentativní, má zasahovat do politiky v rámci nějakého usmíření politických stran, v zahraničí vystupovat minimálně v souladu se zahraniční politikou, kterou definuje vláda. To prostě prezident Zeman za posledních pět let nenaplňoval," řekl Bartoš ČTK.

Zeman podle něj také přispěl ke zhoršení politické kultury v Česku. „Současná politická úroveň v České republice, která je nevalná, je také zásluhou prezidenta Zemana a jeho intervencí v rámci české politické scény i kulturního života," řekl. Upozornil, že nemyslí jen spojenectví Zemana s premiérem Andrejem Babišem (ANO), problém je podle něj širší.

Bartoš také uvedl, že nesouhlasí s tím, kam se Česká republika už od revoluce postupně ubírá. „Myslím, že v kandidátovi Drahošovi je jakási naděje na změnu, a proto dnes šel můj hlas panu Drahošovi," řekl Bartoš.

Doufá také ve vysokou volební účast. „Já si myslím, že pokud máme v České republice možnost okusit i přímou demokracii, volit konkrétního člověka podobně jako třeba v senátních volbách, tak by to ti lidé měli využít a jít," řekl. Podle něj by lidé měli využít i možnost jít k volbám a vhodit do urny prázdnou obálku, pokud nepodporují žádného kandidáta.

V protikandidátovi prezidenta Miloše Zemana spatřuje Gazdík nositele změny, kterou Česká republika potřebuje. Prezident by podle něj neměl rozdělovat společnost. "Je potřeba, aby prezident byl tím, kdo uklidňuje. Jak politickou scénu, tak situaci v zemi. Potřebujeme prezidenta, který nás pevně vede na Západ, nikoliv je příznivcem Ruska a Číny," uvedl Gazdík. Přímou volbu prezidenta stále považuje za novinku, kterou se lidé teprve učí.

Kampaň před druhým kolem voleb zhodnotil Gazdík jako o něco málo lepší než kampaň před pěti lety. Přesto podle něj přinesla šíření mnoha nesmyslů, polopravd a lží. "Potvrdilo se mi, že nebezpečí hybridní války pořád trvá. Zejména Ruská federace, která má mezi nepřátelskými silami zejména NATO, a my jsme součástí NATO, tady masivně působila. Mrzelo mě, že třeba první společná televizní debata kandidátů byla spíše nedůstojnou show čtvrté cenové kategorie, než debatou současné a budoucí hlavy státu," uvedl Gazdík.

"Volil jsem pana Drahoše. Chtěl bych na Hradě změnu. I když jsem přesvědčen, že Miloš Zeman je favoritem při obhajobě," uvedl po volbě předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Připomněl, že s Jiřím Drahošem se zná dlouhá léta. "Jako s předsedou Akademie věd jsem s ním jako vicepremiér pro vědu a výzkum dlouhodobě přicházel do styku. Vždy ta jednání byla korektní, férová a kultivovaná," řekl.

Výsledek voleb bude podle Bělobrádka záležet především na volební účasti. Záležet podle něj bude na tom, kolik přijde voličů, kteří v prvním kolem volili někoho jiného než Drahoše a Zemana. "Bude také záležet, jak moc kandidát Miloš Zeman dokáže oslovit ty, kteří nebyli volit," řekl. Na volební kampani Bělobrádkovi vadilo šíření různých falešných zpráv proti Jiřímu Drahošovi. Za nekorektní označil i poukazování odpůrců Miloše Zemana na jeho zdravotní stav.