Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

První problém? Komise v Č. Budějovicích nabízela tři hlasovací lístky

Druhé kolo prezidentských voleb 2018
Druhé kolo prezidentských voleb 2018
Foto: INCORP images

České Budějovice - Minimálně jeden českobudějovický okrsek nabízel při druhém kole prezidentských voleb asi 15 minut tři hlasovací lístky. Kromě Miloše Zemana a Jiřího Drahoše tak mohli lidé volit i neúspěšného kandidáta Pavla Fischera. Fischer skončil v prvním kole prezidentských voleb na třetím místě a figuroval na pozici náhradníka.

Novinářům to potvrdila předsedkyně volební komise 22. okrsku Jana Šejharová. Podle ní komise dostaly k dispozici lístky se jmény tří kandidátů, a proto nabízely všechny. Na nesrovnalost upozornila volička - sestra z kongregace Sester Nejsvětější Svátosti Marie Serafina Bartůšková. „Přišla jsme k volbám asi ve 14:15. Divila jsem se, proč mám tři lístky i se jménem Pavla Fischera. Vrátila jsem se ke komisi a tam mi řekli, že je mezi kandidáty i náhradník, že mám vybrat jeden lístek a vložit jej do urny," řekla Bartůšková novinářům.

„Přišly nám tři lístky. Nám to bylo divné, ale vystavili jsme všechny tři," uvedla Šejharová. Dodala, že do té doby, než lístek s Fischerem stáhli, odevzdaly svůj hlas asi dvě desítky voličů.

Bartůšková kontaktovala českobudějovického senátora Jiřího Šestáka (hnutí Občané pro Budějovice), jenž nevylučuje, že pochybení může být vinou magistrátu, který členy komise školí. „Dozvěděl jsem se, že to nebyl případ jen tohoto okrsku, ale lístek se jménem Pavla Fischera nabízeli i jinde v Českých Budějovicích," řekl Šesták.

Podle primátora Českých Budějovic Jiřího Svobody (ANO) však šlo o pochybení komise v okrsku 22, která sídlí v základní škole na Rudolfovské třídě. "Hned jak jsme se to dozvěděli, kontrolovali jsme i další volební místnosti a všude bylo vše v pořádku. Předsedkyně komise (okrsku 22) uvedla, že asi špatně pochopila instrukce. Pochybení může nastat, jsme jenom lidé. Domnívám se ale, že každý svéprávný volič ví, že se rozhoduje jen mezi dvěma kandidáty," řekl Svoboda ČTK.

Podle náměstka ministra vnitra Petra Mlsny toto pochybení neohrozilo průběh voleb. Šlo o tři hlasovací lístky, které zůstaly na stole omylem, řekl Mlsna ČTK. Situace podle něho trvala zhruba 17 minut. Podle ministerstva vnitra byla po zjištění problému do volební místnosti obratem vyslána kontrola z magistrátu, která věc krátce po zahájení voleb vyřešila a lístky byly odstraněny. „Považuji to za nafouklou bublinu," řekl ČTK Mlsna. Zdůraznil, že volby jsou podle něj zatím bez problémů.

Klára Pěknicová z tiskového odboru ministerstva vnitra ČTK řekla, že českobudějovický magistrát a jihočeský krajský úřad dělají kontroly i v dalších volebních místnostech. Ministerstvu předají zprávu o tom, jak kontroly dopadly. „Ministerstvo vnitra v tuto chvíli nemá žádné informace, že by byl jakýmkoliv způsobem ohrožen průběh voleb," dodala Pěknicová.

Témata:  Petr Mlsna Miloš Zeman Jiří Drahoš Pavel Fischer České Budějovice

Aktuálně se děje

8:42

ANO by v březnu vyhrálo sněmovní volby. Zvýšila se podpora mimoparlamentních stran

Jen pět politických stran nebo hnutí by se dostalo do Poslanecké sněmovny podle březnového volebního modelu agentury Median. Volby by s velkým náskokem vyhrálo opoziční hnutí ANO, které by volilo 32 procent voličů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy