Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman podle průzkumu přesvědčil víc nevoličů a nerozhodnutých

Zemanovo vítězství ve volbě prezidenta 2018
Zemanovo vítězství ve volbě prezidenta 2018
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Miloši Zemanovi se podle průzkumu agentury Median podařilo získat v týdnu před finále prezidentských voleb více nerozhodnutých voličů.

Především se mu podařilo aktivizovat část voličů, kteří původně hlasovat nezamýšleli. Voličská jádra podle Medianu, který dnes výsledky šetření poskytl ČTK, postoj neměnila.

Zatímco Zemana chtělo počátkem týdne podle Medianu volit 30 procent oslovených voličů, v sobotu dopoledne to bylo už 35 procent. Podpora jeho rivala Jiřího Drahoše zůstala na 33 procentech. V Zemanovo vítězství věřily po celý týden tři pětiny dotázaných, v Drahošovo méně než 30 procent.

Zeman podle průzkumu dokázal během týdne přilákat ke své volbě především voliče pod 50 let bez maturity (nárůst z 22 procent na 31 procent) a pracující bez rozdílu příjmu (nárůst o sedm procentních bodů). Volila ho zhruba polovina důchodců a nezaměstnaných, zatímco Drahoše jen třetina z nich.

Témata:  Miloš Zeman volby volby 2018

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy