Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministr kultury Herman u soudu pohořel. Odvolání z čela ÚSTR stále platí

Daniel Herman
Daniel Herman
Foto: Reprofoto ČT

Brno - Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) neuspěl u Nejvyššího soudu ve sporu o platnost jeho odvolání z čela Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR).

Ústav o tom informoval na svém webu, ČTK má rozhodnutí k dispozici. Justice by měla ještě řešit platnost výpovědi Hermana z pracovního poměru. Tuto část sporu v minulosti odvolací městský soud vrátil Obvodnímu soudu pro Prahu 3.

Rada ústavu odvolala Hermana v roce 2013 kvůli výhradám vůči jeho práci. Podle současného ministra však za jeho odchodem z ústavu byl politicky motivovaný puč. Totéž radě vyčítali její kritici. ÚSTR tehdy politické ovlivňování popřel.

Podle Hermanova dovolání nebyly pro odvolání relevantní důvody. Nejvyšší soud ovšem ponechal verdikt beze změn. "K odvolání zaměstnance, jehož pracovní poměr se zakládá jmenováním, může dojít kdykoliv v průběhu pracovního poměru a z jakéhokoliv důvodu; to neplatí jen tehdy, stanoví-li zvláštní předpisy jinak," stojí v rozhodnutí.

Témata:  Daniel Herman Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR)

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy