Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Finále volby prezidenta neprovázely technické potíže, zpracování výsledků běželo hladce

Jiří Drahoš a Miloš Zeman
Jiří Drahoš a Miloš Zeman
Foto: INCORP images

Praha - Miloš Zeman byl ve ruhém kole opět zvolen prezidentem ČR. Uspěl s 51,4% výsledkem. Jeho konkurent Jiří Drahoš obdržel 48,6 % hlasů. Volební weby Českého statistického úřadu (ČSÚ) fungovaly při sobotním finále podobně jako při prvním kole, tedy bez technických problémů.

"Z pohledu Českého statistického úřadu proběhly volby bez sebemenších problémů. Zpracování výsledků běželo řádně a hladce," sdělila dnes mluvčí ČSÚ Petra Báčová.

První okrskové výsledky byly známy podle ČSÚ v sobotu ve 14:16, a to ze Sedlčan na Příbramsku. Konečné výsledky volby úřad zpracoval v 19:50. Jako poslední podle ČSÚ odevzdala zápis komise v Malé Skále na Jablonecku.

Při sněmovních volbách loni v říjnu způsobil výpadky volebních webů hackerský útok. Během sčítání hlasů se veřejnost nemohla dočasně dostat na informační stránky úřadu, volební výsledky útok neovlivnil. ČSÚ pak v souvislosti s prezidentskými volbami spolupracoval s IT experty i s Národním úřadem pro kybernetickou a informační bezpečnost. Provedl také bezpečnostní a zátěžové testy.

Zeman vyhrál v 4 653 českých obcích, tedy v 74,4 % z celkového počtu. V minulé přímé prezidentské volbě v roce 2013 získal coby vítěz druhého kola vyšší podíl hlasů než druhý kandidát v 5 170 obcích. "Nejvyšší podporu voličů měl Miloš Zeman v Lišanech na Lounsku, 93,9 %. Jiří Drahoš získal největší podíl hlasů v obci Strážné na Trutnovsku, 87,0 %. Ve 49 obcích získali oba kandidáti stejný, 50% podíl hlasů," řekla místopředsedkyně ČSÚ Eva Krumpová.

Nejvýrazněji zvítězil Zeman v Moravskoslezském kraji, kde obdržel 62,3 % hlasů. Tentýž kraj opanoval i v roce 2013 s 67,3 %. Drahoš nejvýrazněji ovládl Prahu s 68,8 % hlasů, informuje czso.cz. V nejmladší české obci Nupaky ve středních Čechách získal Zeman 30,1 % a Drahoš 69,9 % hlasů. Ve Vysoké Lhotě na Pelhřimovsku, obci s nejvyšším průměrným věkem obyvatel, hlasovalo pro kandidáta obhajujícího prezidentský mandát 14,3 % voličů a pro bývalého předsedu Akademie věd ČR 85,7 %.

Témata:  Český statistický úřad (ČSÚ) Miloš Zeman Jiří Drahoš

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy