Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Města boří domy v sociálně vyloučených lokalitách, ministerstvo jim pošle 100 milionů

Ilustračni fotografie
Ilustračni fotografie
Foto: Reprofoto YouTube

Praha - Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) pošle 100 milionů korun z dotací na demolice chátrajících budov v sociálně vyloučených lokalitách. Nejvíce žádostí se sešlo z Ústeckého kraje. Další dorazily z Královéhradeckého, Olomouckého nebo Středočeského kraje.

MMR peníze rozdělí mezi 43 žádostí, které mu přišly do 25. ledna. Například Duchcov požádal o zhruba 3,7 milionu korun na demolici nádražní budovy. 

Úřad vyhlásil výzvu na demolice budov loni v listopadu. O dotaci mohly žádat obce, které mají ve svém katastru sociálně vyloučenou lokalitu. Po demolici objektu musí pozemek revitalizovat, například zatravnit. Mohou na něm postavit i jinou budovu, ta ale musí sloužit k jinému účelu než sociálnímu bydlení. Mohou to být třeba školy, školky, sportovní zařízení nebo komunitní centrum.

"Spoustu obcí a měst trápí chátrající a nevyužívané objekty, které jsou stále nebezpečnější, soustředí se zde sociální problémy a navíc hodně škodí prostředí, v němž lidé žijí," uvedla k tomu ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová

Ministerstvo žadatelům poskytne dotaci ve výši 80 procent skutečně vynaložených nákladů, přičemž minimální dotace na jeden projekt byla 300.000 korun.

Témata:  Ministerstvo pro místní rozvoj sociálně vyloučení dotace

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:23

Olaf Scholz varoval Čínu před jakoukoli vojenskou podporou Ruska

Německý kancléř Olaf Scholz dnes varoval Čínu před jakoukoli vojenskou podporou Ruska. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Kateřina Skálová

Další zprávy