Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prezident Zeman bude mít týden volno

Zemanovo vítězství ve volbě prezidenta 2018
Zemanovo vítězství ve volbě prezidenta 2018
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman bude celý příští týden na dovolené. Rektory jmenoval v pondělí bez tradičního ceremoniálu na Hradě. Ve středu ho čeká jmenování soudců obecných soudů.

Zeman se po svém víkendovém znovuzvolení uchýlil na zámek do Lán. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček na facebooku uvedl, že prezident bude mít celý příští týden dovolenou, ČTK informaci posléze potvrdil. "Dovolenou potvrzuji, ostatně ji budu mít také," sdělil v textové zprávě na dotaz, jaké jsou prezidentovy plány v dalších dnech a týdnu.

Jmenovací dekrety 12 novým rektorům předal dnes místo Zemana ministr školství v demisi Robert Plaga (za ANO). Novinářům řekl, že neví, zda je bude předávat místo prezidenta i v budoucnu. Někteří z rektorů uvedli, že dostali na Hrad telefonickou pozvánku, stejnou formou se dozvěděli i o zrušení ceremoniálu. Hrad to nepotvrdil s tím, že žádnou akci veřejně neavizoval.

Jmenování 25 nových soudců a soudkyň navrhla Zemanovi vláda na počátku ledna. Měli by částečně nahradit soudce, kteří končí svou profesní dráhu, a částečně posílit ty soudy, kde je to nejvíc potřeba kvůli vyrovnání rychlosti řízení. Mezi kandidáty je 13 žen a 12 mužů. Šest nových soudců by mělo působit v obvodu Krajského soudu v Brně. Pět soudců přibude pod Městský soud v Praze, čtyři zamíří do obvodu pražského krajského soudu. Po třech soudcích posílí obvody královéhradeckého a plzeňského soudu, dva soudci přibudou pod Krajský soud v Ostravě a jeden pod budějovický krajský soud. Poslední kandidát zamíří podle návrhu k Nejvyššímu správnímu soudu.

Témata:  Miloš Zeman prezident ČR soudy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy