Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

KDU-ČSL se chce sejít s ODS, Piráty, ČSSD, TOP 09 a STAN a vyjasnit si postoje

Sjezd KDU-ČSL 2015 Zlín
Sjezd KDU-ČSL 2015 Zlín
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha -  Před druhým kolem jednání o vládě se lidovci ještě chtějí sejít na dvoustranných jednáních se zástupci ODS, Pirátů, ČSSD, TOP 09 a hnutí STAN. S pěticí sněmovních stran si chtějí vzájemně vyjasnit nynější postoje.

Shodlo se na tom dnes večer širší vedení KDU-ČSL. Kabinet, který by získal důvěru poslanců, se znovu snaží sestavit šéf ANO Andrej Babiš. Jeho nynější ministerský tým ve Sněmovně nezískal podporu žádné jiné strany kromě ANO.

V usnesení výboru se doslova píše: „Celostátní výbor KDU-ČSL ukládá vedení strany vyzvat k dvoustranným jednáním zástupce ODS, České pirátské strany, ČSSD, TOP 09 a Hnutí STAN. Cílem těchto jednání bude vyjasnění aktuálních pozic jednotlivých stran před druhým kolem jednání o vládě.“

O situaci kolem vlády dnes jednal i celostátní výbor STAN. Vyjednávání o novém vládním uspořádání by podle hnutí odblokovalo, kdyby Babiš netrval na funkci premiéra.

Z nedávných schůzek podle předsedy STAN Petra Gazdíka vyplynulo, že demokratické strany by byly schopné najít řešení, avšak špuntem jakýchkoliv jednání je to, že Babiš, stíhaný kvůli údajnému podvodu v případu farmy Čapí hnízdo, trvá na funkci premiéra. Strany však vládní angažmá stíhaného politika odmítají. „Nemůže tu vzniknout vláda bez ANO, ale může vzniknout vláda ANO a demokratických stran, to je, myslím, řešení této situace," prohlásil dnes Gazdík.

Menšinová vláda ANO nezískala v polovině ledna důvěru a podala demisi. Prezident Miloš Zeman ale už předem oznámil, že Babišovi svěří i druhý pokus o sestavení vlády. Před jeho jmenováním bude ale tentokrát chtít garanci, že má kabinet ve dvousetčlenné Sněmovně většinu minimálně 101 hlasů.

ANO zahájilo jednání s ČSSD, SPD, KSČM, ODS a KDU-ČSL. Občanští demokraté spolupráci s ANO odmítli, lidovci a sociální demokraté ji podmínili mimo jiné tím, že ve vládě nebude nikdo trestně stíhaný. ANO potřebuje získat podporu nejméně 23 dalších poslanců.

Babiš chce s vyjednáváním s ČSSD počkat na výsledky jejího únorového sjezdu a na nové vedení. Sociální demokraté také dosud odmítali být ve vládě, jejímž členem by byl někdo trestně stíhaný. Babiš už dříve zopakoval, že nechce být ve vládě s SPD a KSČM.

Témata:  KDU-ČSL vláda Andrej Babiš

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:01

Počet mrtvých v Pásmu Gaz překročil 34 tisíc

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy