Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dalo se to vyhrát, píše Horáček o volbě prezidenta. Dokazuje, že leccos tušil už před pěti lety

Michal Horáček
Michal Horáček
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Michal Horáček se po pěti dnech vrátil k prezidentským volbám. Na svém Facebooku ukazuje text, který napsal před pěti lety, čili poté, co byl Miloš Zeman zvolen prezidentem poprvé. A zdá se, že řadu věcí tehdy odhadl přesně.

„Je třeba si uvědomit: Není to volba na pět let, nýbrž na deset.“ napsal Horáček v roce 2013. „Na pět let by to bylo v případě, že by zvítězil Karel Schwarzenberg. Zvítězil však Miloš Zeman, a to znamená, že za pět let půjde do další volby s trumfy, které budou silné: Ponese s sebou úctu k prezidentskému úřadu a zatímco ostatní kandidáty budou moderátoři oslovovat pane Nováku nebo paní Nováková, v jeho případě to bude ,pane prezidente'.“ pokračoval tehdy známý textař.

„Jiný kandidát buď bude mít za sebou pobyt ve vysoké politice, a v tom případě mu to bude přičteno k tíži, anebo přijde odkudsi ,zvenčí', ale pak mu bude vyčteno, že nemá zkušenosti. Každopádně to bude člověk, který ztělesní nejistotu (a v případě prezidenta, jakkoli ten nepochybně v mezidobí projeví lecjaký lidský nedostatek, si volič řekne ,Aspoň vím, na čem jsem').“ napsal před pěti lety Horáček.

Zdá se tedy, že v roce 2013 leccos odhadl správně. Teď ale sám píše, že to tak úplně není. „Dalo se vyhrát; výhra byla na dosah.“ myslí si letošní prezidentský kandidát. „Jen bylo nutné uvědomit si, že ve dvoukolovém klání nejde o jednu volbu, ale o dvě. Úplně různé. A že v té druhé je potřeba mít a uplatnit jiné kompetence než v té první.“ dodává Horáček.

Témata:  Michal Horáček Miloš Zeman prezident ČR

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy