reklama

Na tiskovou konferenci přišli ministři ve 13:30, více než hodinu potom, co neoficiálně zaznělo, že zasedání skončilo. Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) novinářům řekl, že vládu zdrželo řešení mnoha praktických a provozních věcí. Jmenoval evropskou agendu, Státní fond rozvoje bydlení, případně koncepci výjezdů do krajů, kde chce kabinet zasedat a řešit lokální problémy. "Dlouho jsme diskutovali to lithium," uvedl.

Několikahodinová zdržení proti původním odhadům nebyla žádnou výjimkou v minulé vládě. U menšinového kabinetu ANO v demisi, jehož výhodou má být podle Babiše mimo jiné to, že ministři nebudou záležitosti dlouze řešit až v budově Úřadu vlády, jde však dosud o největší průtahy.

Jednání dnes začalo v 07:00, nově ale museli novináři, kteří chtěli okomentovat jednání od ministrů předem, přijít o hodinu dříve. Aby novináři ani členové vlády nemuseli stát kvůli vyjádřením pro média před hlavními dveřmi do Strakovy akademie, jak to činili doposud, rozhodl premiér, že budou čekat uvnitř. To ale znamená, že musejí projít kontrolou a na místě být dřív.

"Myslel jsem, aby vás pustili sem, abyste nebyli v zimě. Minule vás poslali pod strom, snažíme se vám vyjít vstříc," uvedl Babiš ráno při příchodu na úřad, kde novináře čekaly také káva a koblihy.