Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do Česka míří šéf Sněmovny reprezentantů USA

Česká republika
Česká republika
Foto: Pixabay

Praha - Na návštěvu ČR má koncem března přicestovat předseda Sněmovny reprezentantů USA Paul Ryan. Posledním ústavním činitelem Spojených států, který oficiálně navštívil Prahu, byl prezident Barack Obama v roce 2010.

Ryan by měl být v Česku 26. a 27. března, potom by se mohl zdržet ještě soukromě. "Jedná se vlastně o třetího nejvyššího představitele USA, takže to není úplně jednoduché a přípravy teprve začaly," sdělil předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO).

O Ryanově návštěvě v Česku mluvil už začátkem ledna při setkání s americkým velvyslancem Stephenem Kingem ve Sněmovně. Vondráček tehdy uvedl, že Ryan by se mohl zúčastnit některé z akcí letošních oslav 100. výročí vzniku Československa. Nyní King potvrdil Vondráčkovi Ryanovu návštěvu telefonicky, sdělil předseda Poslanecké sněmovny na twitteru.

Přítomnost Ryana na oslavách založení Československa probírali Vondráček s Kingem v souvislosti se zásluhou bývalého amerického prezidenta Woodrowa Wilsona na vzniku společného státu Čechů a Slováků v roce 1918. Shodli se na tom, že 100. výročí je dobrou příležitostí připomenout historickou vazbu mezi bývalým Československem a Spojenými státy.

King je označován za bývalého Ryanova politického patrona. Oba se znají z Janesville, kde se narodili, a Ryan jako dobrovolník působil v roce 1988 v Kingově neúspěšné volební kampani do Senátu. Tehdy konzervativec King prohrál s umírněnou republikánkou Susan Engeleiterovou. Později se role obrátila a v roce 1998 to byl King, kdo Ryanovi pomáhal s kampaní do Kongresu. Ryan volby vyhrál a v roce 2009 ve Sněmovně reprezentantů USA usedl poprvé. Od roku 2015 je jejím předsedou.

V česko-amerických vztazích budila pozornost situace kolem avizované návštěvy prezidenta Miloše Zemana v Bílém domě. Na ni Zemana pozval, jak informoval Hrad, tehdy nově zvolený americký prezident Donald Trump předloni v prosinci. Mluvilo se o loňském dubnu. Podle některých diplomatů nemuselo jít o oficiální pozvání k návštěvě Bílého domu, ale jen o neformální frázi v rozhovoru.

V roce 2010 se v Praze konal americko-ruský summit, během nějž Obama s tehdejším ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem podepsali smlouvu o omezení jaderných arzenálů. Oba státníci bilaterálně jednali s hlavou českého státu Václavem Klausem.

Témata:  Česká republika USA EuroZprávy.cz Praha

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy