Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slova o Zemanově rakovině? Policie vyšetřuje brněnského radního Bartíka pro pomluvu

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Reprofoto ČT

Praha/Brno - Policisté vyšetřují tvrzení brněnského politika o špatném zdraví prezidenta jako podezření z pomluvy. Svatopluk Bartík (Žít Brno) loni v listopadu na svůj facebookový profil napsal, že Miloš Zeman má rakovinu a zbývá mu několik měsíců života.

Před prezidentskými volbami, v nichž Zeman obhajoval mandát, podle Bartíka měla veřejnost právo znát zdravotní stav nejvyššího ústavního činitele. Hrad i Zemanův lékař jeho slova vzápětí odmítli. Na Bartíka podali právníci prezidentské kanceláře trestní oznámení a žalobu na ochranu osobnosti, v níž požadují omluvu a pět milionů korun.

"Ve věci byly policejním orgánem zahájeny úkony trestního řízení," řekl serveru Lidovky.cz Ivo Hahn, náměstek Městského státního zastupitelství v Brně, kam se Hrad obrátil. Trestní řízení v praxi znamená, že policie vyhodnotila oznámení jako důvodné a radní je v tuto chvíli podezřelý z trestného činu.

Pokud kriminalisté podezření doloží, Bartíka obviní. V krajním případě riskuje až dva roky vězení. K prokázané pomluvě obvykle soudy ale přistupují nanejvýš podmíněnými tresty, případně uložením obecně prospěšných prací a pokutou.

Témata:  Miloš Zeman prezident ČR Žít Brno

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy