Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Olomoucká konference ČSSD na předsedu nominovala primátora Staňka

38. sjezd České strany sociálně demokratické
38. sjezd České strany sociálně demokratické
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Šternberk (Olomoucko) - Sociální demokraté si na na mimořádném sjezdu 18. února v Hradci Králové zvolí nové vedení. Krajská konference ČSSD v Olomouckém kraji nominovala na post předsedy i místopředsedy strany primátora Olomouce Antonína Staňka. 

Staněk novinářům řekl, že v případě zvolení do funkce předsedy chce konsolidovat stranu. Zároveň se vyslovil pro účast ČSSD ve vládě.

Nominace už projednala ČSSD ve všech krajích. O křeslo předsedy se bude ucházet i úřadující šéf ČSSD Milan Chovanec, který má nominaci tří krajů. O dvě nominace víc má současný místopředseda strany Jan Hamáček.

Už dříve oznámili kandidaturu také stávající bývalý šéf Vojenského zpravodajství Miroslav Krejčík či jihočeský hejtman a dlouhodobý kritik dosavadního vedení Jiří Zimola. V Liberci schválili i nominaci starostky České Lípy Romany Žatecké. Do souboje o předsednické křeslo půjde i zastupitel a ředitel městské knihovny v Poličce Jan Jukl.

Nové vedení si bude ČSSD vybírat po volebním debaklu ve sněmovních volbách, které se konaly loni na podzim. Do té doby nejsilnější sněmovní strana v nich získala pouze 15 poslanců. Již předtím v polovině června opustil funkci předsedy kvůli špatným preferencím ČSSD Bohuslav Sobotka.

Chovanec a sjezd pozval také čerstvě znovuzvoleného prezidenta Miloše Zemana, který nabídku přijal. Na poslední sjezd, kde byl loni v roli předsedy potvrzen Sobotka, Zeman pozvánku vůbec nedostal. S částí sociální demokracie měl Zeman v poslední době napjaté vztahy, někteří členové ho naopak podporují.

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM) Milan Chovanec Miloš Zeman

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy