reklama

Podvodu se měl olympijský vítěz z Nagana dopustit mezi lety 2011 až 2014 ve Zlíně a Holešově. Jak uvedl státní zástupce Petr Matoušek, exhokejista uzavíral smlouvy a dohody se záměrem získat majetkový prospěch, přestože jeho tíživá finanční situace mu nedovolovala je plnit. Dále prý odebíral na základě smluv služby, stavební materiál a bytové či restaurační vybavení. Ani podmínky těchto smluv údajně nebyl schopen plnit.

Čechmánek u soudu odmítl vypovídat, vyjádřil se jen ke své výpovědi z přípravného řízení, která byla u hlavního líčení čtena. Nejednal prý v podvodném úmyslu. "Můj majetek v době vyhlášení insolvence byl mnohonásobně vyšší než pohledávky a dluhy. Kdyby insolvence nebyla vyhlášena, tak jsem byl bez nějakých problémů schopen splatit všechny dluhy, které jsem měl," řekl Čechmánek.

Obžaloba souvisí s jeho neúspěšným podnikáním, při kterém se zadlužil. Půjčoval si peníze od známých, měl úvěry u bank. Jeho dluh dosáhl podle odhadů zhruba 100 milionů korun. Od roku 2013 je muž v insolvenci, o rok později vyhlásil soud konkurz na jeho majetek.

Čechmánek uvedl, že kdyby se v konkurzu prodával majetek za tržní ceny, věřitelé by všechny své pohledávky dostali. Byl však údajně vydán napospas konkurznímu správci. "Způsob vedení insolvence považuji za naprosto neprofesionální a tam vidím ten majetek, jak utíká mezi prsty a mizí někde pryč," sdělil Čechmánek.

Podle Matouška ale Čechmánek o vyrovnání závazků z půjček neusiloval. "Na upomínky reagoval výmluvami nebo vůbec, později se pro poškozené stal nekontaktním," uvedl státní zástupce v obžalobě.

I to Čechmánek odmítl. "Není pravdou, že jsem se věřitelům vyhýbal. Většině z nich jsem dluh uznal, protože jsem nikoho nechtěl podvést. Úsilí o zaplacení dluhů ze stavebnictví jsem vyvinul poměrně velké. Kdybych chtěl někoho podvést, mohl jsem od začátku podnikat jako právnická osoba. Já šel do podnikání jako fyzická osoba a ručil jsem svým majetkem," řekl Čechmánek.

Bývalý brankář Zlína, Jihlavy, Vsetína, Philadelphie, Los Angeles, Karlových Varů, Hamburku, Linköpingu a Třince ukončil kariéru v roce 2009. Od loňska vede jako trenér hokejisty druholigového Hodonína.