Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Komplikace s vyjednáváním o vládě? Babiš se hádá s Okamurou a Filipem ohledně NATO a EU

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Jednání o podpoře druhé vlády Andreje Babiše se bude točit kolem otázky referenda o vystoupení z EU či NATO. Hnutí ANO bude v úterý rokovat s komunisty a ve středu s SPD Tomia Okamury.

Babiš odmítá, aby připravovaný zákon o obecném referendu umožnil hlasovat o zahraničněpolitických otázkách, pro SPD jde ale o zásadní otázku. I podle komunistů by měli občané mít ve všelidovém hlasování právo ptát se na vše. "Promluvíme si o počtu podpisů pod petici," řekl ČTK k chystanému expertnímu jednání předseda KSČM Vojtěch Filip.

Podle Okamury je hnutí připraveno ke kompromisu ohledně dalších parametrů referenda, trvá ale na tom, že by mělo umožnit hlasování o případném vystoupení z unie. "Toto je bod, na kterém se pořád točíme dokola, kdy Andrej Babiš nechce tu otázku umožnit, přestože by si lidé sesbírali statisíce podpisů. A pro nás je to zásadní bod," řekl Okamura ČTK. Co se týká počtu podpisů, SPD jich navrhla 100.000, ANO hovořilo o 800.000 a podle Okamury je možné jednat o počtu mezi těmito hodnotami. SPD je ochotna diskutovat i o minimální účasti pro platnost referenda.

Okamura se kvůli sporům o podobu zákona o referendu chce sejít i s prezidentem Milošem Zemanem. "Rád bych ho požádal o spolupráci v tom smyslu, aby, až bude hovořit s Andrejem Babišem, nám pomohl vysvětlit Andreji Babišovi důležitost přímé demokracie a že by bylo dobré tyto otázky nevyčleňovat ze zákona o referendu," řekl.

Legislativci v doporučení psali, že referendum v podobě navrhované SPD je v rozporu s principy zastupitelské demokracie. Babiš na twitteru uvedl, že ANO referendum chce, ale nemělo by rozhodovat o zahraničních závazcích či daních.

Směrem k Bruselu Babiš nedávno téma referenda využil, když uvedl, že snahy o celoevropské řešení migrace mohou v Česku dát průchod populistům a vyvolat otevření referenda o dalším setrvání země v EU. Babišova vláda chce předložit vlastní předlohu o zavedení všelidového hlasování. Ústava obecné referendum předpokládá, příslušný návrh zákona ale zákonodárci nikdy neschválili. Lidové hlasování se může konat jen na obecní a krajské úrovni.

Témata:  vláda referendum Andrej Babiš czexit

Aktuálně se děje

10:59

Korupce v Rusku. Šojgu přijde o náměstka, soud ho poslal do vazby

Ruskem otřásá korupční aféra na nejvyšších místech. Moskevský soud ve středu poslal do vazby náměstka ministra obrany Sergeje Šojgua. Timur Ivanov byl zadržen v úterý pro podezření z braní úplatků, za což v případě odsouzení hrozí až 15 let vězení. O případu informují ruská média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy