Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V pátek ráno přejede do Česka americký konvoj, jede i speciální technika

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Latvijas Armija

Praha - První část dalšího amerického konvoje přijede na hraniční přechod Rozvadov v pátek v 09:30. Jeho součástí budou například výbušný odminovač či minometný obrněný transportér.

Přesun amerických vojáků v rámci pobaltského cvičení Saber Strike přes Česko se uskuteční 27. až 30. května.

Vzhledem k počtu osob a techniky a pro zachování bezpečnosti a plynulosti dopravy bude mít kolona devět částí, které pojedou minimálně s půlhodinovými rozestupy.

Přesun se bude týkat přibližně 420 vojáků a 225 kusů vojenské techniky. Mezi vozy bude dále modifikace kolového obrněného transportéru Stryker a Hummer, lehká tažená houfnice a zabezpečovací a podpůrná vozidla.

Po přejezdu hranic v pátek ráno zamíří konvoj do Prahy, kam první vozidla dorazí ve 13:00 a poslední v 17:30. Vojáky zde pozdraví ministr obrany Martin Stropnický (ANO), náčelník generálního štábu české armády Josef Bečvář a americký velvyslanec v ČR Andrew Schapiro. V sobotu vojáci odjedou do Vyškova a Přáslavic, kde budou ubytováni další dvě noci. Poslední část konvoje opustí ČR na hraničním přechodu Věřňovice v pondělí v 15:30.

Techniku doprovodí státní i vojenská policie. Mezi Prahou a Vyškovem se k Američanům připojí i vozidla Iveco ze 74. lehkého motorizovaného praporu z Bučovic.

Témata:  U.S. ARMY Armáda České Republiky

Aktuálně se děje

10:12

Mladík ve škole na Tachovsku vyhrožoval spolužačce. Skončil v cele

Policie v úterý zasahovala na jedné ze škol na Tachovsku kvůli výhrůžkám, jejichž původcem byl jeden ze studentů. Mladík podle dosavadních zjištění vyhrožoval spolužačce tím, že zabije její blízké.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy