reklama

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání označila odlehčenou reportáž za neobjektivní a nevyváženou. Ústavní soudci poukázali na svobodu projevu.

"Svoboda projevu nechrání jenom závažná sdělení a důležité hluboké myšlenky, ale chrání také právo podat i nevážné myšlenky nevážným způsobem. A koneckonců podstatou svobody slova je to, že musíme přijímat i informace, sdělení i názory, které nám osobně nejsou příjemné," řekl novinářům soudce zpravodaj David Uhlíř.

"Ačkoliv žurnalistická a estetická hodnota může být sporná, je především věcí provozovatele soukromého média, aby zvážil, jak se bude prosazovat na trhu," uvedl dále Uhlíř.

Reportáž se objevila v srpnu 2012 v době velkých veder. Jejím tématem byl leták, v němž kněz radil lidem, jak by se měli, či spíše neměli, oblékat do kostela. Reportáž zmiňovala nevhodnost džínsových kalhot, minisukní, odhalených ramen a velkých výstřihů.

Nedodržování těchto zásad při bohoslužbách může způsobit nejen pohoršení, ale i nevolnost celebranta, zaznělo v reportáži s odkazem na příručku. Reportérka se ptala na názory návštěvníků kostelů, dala prostor také odborníkovi na extremismus, který komentoval činnost Kněžského bratrstva svatého Pia X.

Pokud se někoho osobně reportáž dotkla, mohl se bránit prostředky soukromého práva, například podat žalobu na ochranu osobnosti, žádat o opravu nebo zveřejnění dodatečného sdělení. "Z toho, že tak nikdo neučinil, soudíme, že nikoho z těch účinkujících nebo komentovaných se tak reportáž nijak nedotkla," uzavřel Uhlíř.