reklama

Vyplývá to z průzkumu společnosti Nielsen pro Asociaci českého tradičního obchodu. Současný stav prý vede opět ke znevýhodňování poctivých obchodníků. "Bylo zkontrolováno celkem 614 potravinářských prodejen v rámci celé ČR. Polovina prodejen byla provozována českými podnikateli, druhá polovina pak asijskými obchodníky," uvedl Lubomír Mechura ze společnosti Nielsen.

Ve městech je rozdíl mezi asijskými a českými obchody ještě vyšší. "Poměr nevydaných účtenek 12:21 procent v neprospěch asijských obchodníků jasně ukazuje na větší anonymitu města a tedy i větší možnost zákon obcházet. Proto by zejména ve městech měly být kontroly u problémových skupin obchodníků důslednější," dodal předseda asociace Zdeněk Juračka.

V Praze nebyla vydána účtenka ve 27 procentech případů českých a ve 36 procentech kontrol ostatních prodejen. Ještě hůře dopadly nákupy ve Středočeském a Jihomoravském kraji, kde nebyla účtenka vydána ve 42 procentech, resp. 47 procentech kontrol asijských prodejen. Pro české obchodníky nedopadla situace dobře v Ústeckém kraji, kde účtenku nevydalo 35 procent českých obchodníků, což je o 20 procent více než v případě asijských.

"V kontextu těchto výsledků je nepochopitelná situace, kdy u obchodníka, jehož tržby i počty nákupů po zavedení evidence jsou zcela kontinuální s výsledky před jejím zavedením, proběhly v několika týdnech po zavedení EET celkem tři kontroly dodržování zákona, aniž by zjistily jakékoliv jeho porušení," uvedl předseda Družstva Eso market Jiří Štorch.

Finanční správa již na konci ledna odmítla tvrzení, že by byl její přístup ke kontrolám laxní. "Za více než rok fungování EET provedla Finanční správa téměř 78.000 kontrol a skoro u čtvrtiny z nich zjistila porušení povinností," uvedla sdělila mluvčí Generálního finančního ředitelství Kateřina Vaidišová.