Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéf zdravotnictví odvolal Svatopluka Němečka z čela nemocnice v Ostravě

Svatopluk Němeček
Svatopluk Němeček
Foto: Facebook

Praha/Ostrava - Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) odvolal ředitele Fakultní nemocnice v Ostravě Svatopluka Němečka. Důvodem bylo podle něj manažerské selhání vedoucí k destabilizaci nemocnice, umělé navyšování hospodářského výsledku a střet zájmů, protože Němeček, bývalý ministr zdravotnictví za ČSSD, působil také ve vedení nemocnice v Bohumíně. Vojtěch před dvěma týdny odvolal i ředitelku pražské Nemocnice Na Bulovce Andreu Vrbovskou.

"V následujících měsících zahájí ministerstvo veřejnosprávní kontrolu zaměřenou na hospodaření a finanční operace nemocnice. Novému vedení doporučí zadání externího auditu," uvedla k Němečkově odvolání mluvčí ministerstva Gabriela Štěpányová.

Řízením nemocnice nebyl dočasně pověřen žádný z náměstků, ale lékař Evžen Machytka, který v nemocnici působí na oddělení gastroenterologie a vyučuje na lékařské fakultě.

Podle ministerstva je zkušený manažer. Ministerstvo chce na místo nového ředitele v nejbližší době vypsat výběrové řízení.

Témata:  Svatopluk Němeček Fakultní nemocnice Ostrava Ministerstvo zdravotnictví

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy