Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proč byl Němeček odvolán? Ministr Vojtěch uvedl důvody

Ministerstvo zdravotnictví
Ministerstvo zdravotnictví
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha/Ostrava - Jedním z důvodů pro dnešní odvolání Svatopluka Němečka (ČSSD) z postu ředitele FN Ostrava bylo, že zařízení neproplácelo zaměstnancům odpracované přesčasy, museli si brát náhradní volno. Uvedl to dnes ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO).

Informace o pochybeních dostal Vojtěch podle svých slov od zaměstnanců a odborů z nemocnice. "Pokud jsou informace takto závažné a obrací se na mě přímo zaměstnanci, tak si myslím, že bych takové kroky měl dělat i jako ministr v demisi," řekl Vojtěch v České televizi s tím, že vylučuje, že Němečkovo odvolání mělo politickou objednávku.

"Všichni vědí, že jsem nebyl zrovna oblíbencem hnutí ANO. Možná kdyby to pan ministr poctivě řekl, že provedl politickou čistku, tak by to bylo férovější a slušnější," uvedl Němeček. Připomněl tak svoje spory s tehdy ministrem financí, dnes premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO), které řešila i koaliční rada minulé vlády ANO, ČSSD a lidovců.

Vojtěch dále řekl, že signály o problémech nemocnice dostával od počátku svého působení na ministerstvu. S vedením nemocnice ale nemluvil, což potvrdil i Němeček. Za nepravdivou také ministr označil informaci o tom, že ministerstvo řediteli povolilo pětinový úvazek ve vedení bohumínské městské nemocnice.

Podle ministra také došlo ve fakultní nemocnici k poklesu péče na některých odborných pracovištích jako je diabetologie, alergologie nebo revmatologie, na chirurgii podle Vojtěcha po odchodu klíčových odborníků o pětinu klesl počet operací. Kritizoval také to, že Němeček umožnil v areálu nemocnice vznik soukromé kliniky pro umělá oplodnění. "Nemocnice mohla tuto péči poskytovat sama a získat nějaké finanční prostředky navíc," dodal Vojtěch.

Němeček pochybení odmítá, důvody považuje za lži. Kritizoval také, že se o odvolání dozvěděl z médií. "Nedostal jsem odvolací dekret, takže ředitelem zůstávám, nicméně beru na vědomí záměr pana ministra," řekl v ČT.

Pochybnosti má Němeček i o dočasně pověřeném řediteli, lékaři Evženu Machytkovi. "Trochu se bojím, jestli to zvládne. Je velmi nezodpovědné takto experimentovat," dodal.

Témata:  Svatopluk Němeček Fakultní nemocnice Ostrava Ministerstvo zdravotnictví

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy