Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman vystoupí jako řečník na sjezdu ČSSD

Zemanovo vítězství ve volbě prezidenta 2018
Zemanovo vítězství ve volbě prezidenta 2018
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman vystoupí na sjezdu ČSSD příští neděli krátce po jeho zahájení, řekl dnes po jednání širšího vedení strany novinářům úřadující předseda strany Milan Chovanec.

Na Zemanův projev navážou volby vedení, které sociální demokracie vybere po neúspěchu v loňských sněmovních volbách. Podle Chovance se část sjezdu pravděpodobně odehraje bez přítomnosti veřejnosti a jednání by se kolem 22:00 mohlo na několik měsíců přerušit. Přes 550 delegátů by se mohlo vyslovit i k tomu, zda by měla ČSSD jednat s ANO o vládě.

Kandidáti na předsedu ČSSD nabízejí různé postupy, jak by se měla strana vyslovit k případné vládní spolupráci. Současný místopředseda Jan Hamáček preferuje, aby ČSSD podle mandátu sjezdu jednala a hledala programové průsečíky s ANO. "Sociální demokracie by se neměla izolovat od jednání," uvedl. Následně by chtěl, aby výsledek vyjednávání potvrdila členská základna.

Dlouhodobý kritik současného vedení Jiří Zimola by preferoval jednání o koalici, ve které by ale ČSSD nesměla mít podřízenou roli. Ocenil, že se otázkou vstupu do koaličních jednání nezabývalo dnešní jednání ústředního výboru. "Já to považuji za správné rozhodnutí, mělo by náležet nejméně sjezdu, nebo lépe celé členské základně," mluvil Zimola o inspiraci německou sociální demokracií při jednání o tamní velké koalici.

Témata:  Miloš Zeman Sociální demokracie (SOCDEM)

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy