Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nová naděje pro epileptiky? Čeští vědci chtějí mozek "umravnit" bez nutnosti operace

Časté užívání chytrých telefonů zanechává trvalé stopy v našem mozku
Časté užívání chytrých telefonů zanechává trvalé stopy v našem mozku
Foto: Pixabay

Praha - Epileptické neurony v mozku se vyznačují přehnanou reakcí na jakýkoli podnět. Jednou z cest, jak pacientům pomoci, je podle českých vědců genová léčba, tedy vytvoření léku obsahujícího "molekuly šité na míru".

Epileptický záchvat přirovnává vědec Přemysl Jiruška z Fyziologického ústavu Akademie věd k mexické vlně, jaká se někdy vidí mezi fanoušky na sportovním zápase. Lokalizovat, kde záchvat vzniká, již čeští vědci dokážou velmi přesně. Nyní by se rádi naučili "opravit" zasažené buňky. "Čas od času se nechají epileptické neurony strhnout do takové aktivity, že jsou vysoce aktivní několik desítek vteřin až několik minut, a jestliže toto dělá velká část mozku nebo celý mozek, projeví se to jako epileptický záchvat," popsal Jiruška.

Nalezení přesného místa v mozku, které je odpovědné za záchvat, je podle něj jedním z největších přínosů českých vědců v boji s nemocí. "Podíleli jsme se na odhalení ukazatele v elektrické aktivitě mozku, který nám pomáhá ohraničit epileptické ohnisko," řekl.

U čtvrtiny až třetiny nemocných nezabírají léky a někdy je řešením chirurgické odstranění problematického místa v mozku. K tomu je třeba mít toto místo přesně lokalizované a vědět, že jeho odstraněním nevznikne pacientovi jiný problém - třeba s řečí nebo s pamětí.

Tam, kde léky nezabírají a operace není možná, se výzkum zaměřuje na genovou terapii. "Pomocí zanesení určitých genů do mozku bychom ty epileptické neurony, které se chovají "špatně", mohli "umravnit" bez nutnosti operace. Chceme to testovat u poruch vývoje mozku, které jsou odpovědné až za 50 procent nezvladatelné epilepsie u dětí," řekl Jiruška. První klinická studie již začala v Londýně, největší optimisté podle Jirušky předpokládají, že tento typ léčby se podaří otestovat a nasadit do praxe do pěti let.

U některých druhů epilepsie se rýsuje ještě jiná možnost léčby. "Platí to u genetických epilepsií, kdy je například zjištěná mutace v iontovém kanálu v buňce, který kontroluje dráždivost," uvedl. Přesné určení, o jaký typ mutace jde, pak umožní nasadit účinný lék.

V Česku je kolem 80.000 epileptiků, na jejich nemoc upozorňuje Mezinárodní den epilepsie, který připadá na dnešek, ale také Národní den epilepsie v září a Fialový den v březnu.

Témata:  epilepsie mozek nemoc

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:23

Ukrajina může podle CIA prohrát válku s Ruskem ještě letos

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy