Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Viděla a slyšela Jana z Arku doopravdy anděly? Neurolog přišel se zajímavou odpovědí

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: express.co.uk **www.express.co.uk**

Foggia – Johanka z Arku se proslavila mnoho vyhranými bitvami během stoleté války. K úspěchu ji měly pomáhat hlasy a vidiny, které se ji objevovaly od čtrnácti let. Italští výzkumníci nyní naznačili, co za tím stojí.

Johanka z Arku pravděpodobně trpěla jistým druhem epilepsie, která ovlivňovala část mozku odpovědnou za sluch, napsal doktor Giuseppe d'Orsi, neurolog z univerzity ve Foggii, jak uvedl server Live Science.

Když člověk trpí epilepsií, zažívá chronické záchvaty, které nastanou, když selžou signály v mozku. Podle toho, kde se selhání objeví, se taky člověk během záchvatu chová. Například osobě můžou reagovat svaly, může být zmatený, nebo může slyšet hlasy.

S hypotézou přišli vědci poprvé před deseti lety, kdy zkoumali dokumentaci Johanky během jejího odsouzení. Objevili tam několik podrobně popsaných příznaků, které podporují hypotézu.

Samozřejmě diagnóza ženy, která žila v 15. století, není zrovna snadné. Nikdy nepůjde zjistit finální závěr. Jediná možnost je, že se chybějící pramen vlasů Johanky. Historie naznačuje, že Johanka z Arku zapečetila dopisy červeným voskem, ve kterém byl otisk prstu a pramínek vlasů. Pokud se takový dopis najde, vědci budou moct otestovat DNA vlasů.

Témata:  historie epilepsie

Aktuálně se děje

2. května 2024 21:51

NATO je znepokojeno. Rusko provádí hybridní operace v členských zemích bloku

NATO je znepokojeno nedávnými škodlivými aktivitami, které Rusko v rámci hybridní války provádí na území členských států aliance, stojí ve čtvrtečním prohlášení. Konkrétně jmenována byla i Česká republika.  

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy