Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dostane se ČSSD z klinické smrti? Hašek prozradil, jakého předsedu by si přál

Michal Hašek /ČSSD/
Michal Hašek /ČSSD/
Foto: Halin Selasicz / INCORP images

Brno – Už příští sobotu bude jasné, kdo povede ČSSD, jakým směrem se strana vydá a jestli bude jednat o vládním angažmá. Někdejší jihomoravský hejtman a jeden ze zástupců platformy „Zachraňme ČSSD“ Michal Hašek sice nekandiduje, naznačil však jakého předsedu by si přál.

Kritici současného vedení ČSSD zastoupení v nedávno vzniklé stranické platformě oznámili, že na únorovém mimořádném sjezdu strany v Hradci Králové navrhnou změnu stanov, aby bylo možné zvolit nového předsedu ČSSD přímo všemi členy. Sjezd by se měl změnit na takzvaný permanentní, tedy měl by trvat delší čas. 

Dlouhodobě proti sobě v sociální demokracii stojí dva hlavní názorové proudy. Jeden konzervativní, který reprezentují především účastníci tzv. lánského puče z roku 2013, jako jsou Michal Hašek a Jiří Zimola, ale také Jaroslav Foldyna či Zdeněk Škromach. Druhý proud patří k liberálnímu křídlu a reprezentují ho lidé jako Jan Hamáček, Bohuslav Sobotka, Michaela Marksová či Jiří Dienstbier.

Právě Hašek pár dní před sjezdem vysvětluje, jakého předsedu by vlastně chtěl. „Takového, který kandiduje proto, aby pomohl zachránit sociální demokracii. Ne pro vládní funkce, limuzíny a prebendy. Takového, který během svého ročního mandátu předsedy udělá maximum pro zvednutí ČSSD z popela a pokusí se o její vzkříšení v komunálních a senátních volbách," říká sociální demokrat. 

Nový šéf ČSSD by podle něj měl také mít letité zkušenosti nejlépe z komunální i regionální politiky, mohlo by jít například o úspěšného starosty či hejtmana kraje. Tyto své zkušenosti by pak podle Haška měl maximálně využít ve prospěch celé sociální demokracie a všech našich kandidátů a kandidátek v komunálních a senátních volbách. „Ti totiž nyní rozpačitě váhají, zda vůbec na podzim kandidovat a zda právě za ČSSD. Právě komunální a regionální úroveň je solí ČSSD a nesmíme o ni přijít ani se na ni vykašlat. Chci předsedu,který bude připraven následující měsíce projet všechny kraje a okresy ČR a maximálně podpořit naše komunální i senátní kandidáty, setkat se s co nejvíce řadovými členy sociální demokracie a diskutovat s nimi o budoucnosti ČSSD, znát jejich pohled na místní, regionální i celostátní témata. Každý jeden z nich musí být novému předsedovi rovnocenným partnerem, ne součást anonymního čísla počtu členů místní nebo okresní organizace,za kterého bude někdo sdělovat,ze “náš okres nebo kraj chtějí toto,nechtějí tamto”,“ říká Hašek.

Nový předseda by se také podle něj měl opírat o členskou základnu, ne o kmotry a šíbry. „Chci předsedu, který bude respektovat názor sjezdu a členské základny na otázku, zda má být ČSSD za důstojných podmínek součástí budoucí koaliční vlády, podporovat menšinový kabinet nebo zda máme být tvrdou a nesmlouvavou parlamentní opozicí. Zároveň chci předsedu, který bude mít ve svém vedení různé názorové proudy a také nové tváře, nespojené s volebním debaklem sociální demokracie v říjnu 2017. Chci předsedu, který uzavře ostudnou kapitolu historie ČSSD s názvem “studená válka s Milošem Zemanem” a který bude s levicovým prezidentem republiky normálně komunikovat a spolupracovat. Chci předsedu,který nabídne pro nadcházející rok celé ČSSD slovy W.Churchilla “krev,pot a slzy”. Na konci této roční cesty vidím záchranu ČSSD z nynější klinické smrti a vytvoření prostoru dále bojovat o její budoucnost,“ píše na svém facebookovém profilu Hašek.

Nový šéf ČSSD dle jeho mínění bude potřebovat pomoc každého sociálního demokrata včetně těch,kteří dříve z ČSSD z různých důvodu odešli nebo byli odejiti či upozaděni. „Všichni by opět měli dostat šanci a pozvání zpět do sociální demokracie. Je čas opět spojit síly pro záchranu ČSSD, pro zachování odkazu a památky našich předchůdců a pro znovuobnovení silné demokratické levicové ČSSD, která tu bude pro lidi práce, pro rodiny s dětmi, pro seniory,pro slušné živnostníky i podnikatele. Pro venkov i pro město. Pro hrdou Českou republiku jako aktivní členský stát EU a NATO. Jenom společně máme šanci jako sociální demokraté uspět,“ dodává někdejší jihomoravský hejtman.

Témata:  Michal Hašek Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

4. května 2024 8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy