Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pochyby v případě vypadnutí dítěte z vlaku? Svědek popírá verzi žaloby

Koleje, ilustrační fotografie
Koleje, ilustrační fotografie
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Olomouc - Před tragickým pádem dítěte z vlaku na Olomoucku si svědek všiml letícího předmětu z okna. Až poté se prý otevřely dveře. Tato teorie popírá verzi žalobce, podle nějž dítě vypadlo z nedovřených dveří vlaku.

Z usmrcení z nedbalosti se před soudem zodpovídá vlakvedoucí a průvodčí, podle žalobce nedohlédly na řádné uzavření dveří.

Svědek František Petraš v osudnou chvíli roznášel cestujícím nápoje. Se svým svědectvím vystoupil již loni v srpnu, tehdy ČTK řekl, že viděl z okna letící předmět. Dnes své tvrzení u Okresního soudu v Olomouci zopakoval. "Stál jsem v chodbičce opřený o okno. Najednou se něco mihlo kolem vlaku, myslel jsem, že někomu vypadla taška. Viděl jsem otevřené dveře vozu. Tam jsem našel ženu u toalety. Ptal jsem se, jestli jí vypadlo zavazadlo, a ona odvětila, že jí vypadla dcera," uvedl Petraš.

Podle něj se dveře otevřely až poté, co ten "předmět" dopadl na zem. Teprve poté prý slyšel ránu. "Domníval jsem se, že to byl pád toho zavazadla, ale to je nesmysl, to už bylo hrozně daleko. Domnívám se, že to byly ty dveře," uvedl Petraš. Podotkl, že v plné rychlosti otevřené dveře zavřel a šel hledat vlakvedoucí, v té chvíli někdo použil záchrannou brzdu.

Podobně vypovídala dnes i jeho spolupracovnice, která prý zaslechla podivný zvuk, znělo to jako rána na střechu a poté se ozval hrozný křik. Až poté se ozvala podle ní rána od otevřených dveří. "Nejdřív byl křik, řev a až poté rána z otevřených dveří," vypověděla žena.

O vypadnutí dítěte z okna se mluvilo také těsně po nehodě, poté inspektoři upřesnili, že vypadlo ze dveří. Podle žalobce Jaroslava Rašendorfera verzi o pádu dívenky z okna vyloučil i její otec. "Vím, že v první fázi byla verze vypadnutí dítěte z okna. V tom kupé byly děti spatřeny, jak mávají při odjezdu vlaku. Seděl tam však otec a ten řekl, že děti odešly s matkou na WC," řekl již dříve žalobce.

Soud dnes vyslechl v neveřejné části také jednoho z rodičů oběti, výpověď se uskutečnila prostřednictvím videokonference. Náhradu škody po obžalovaných rodiče nepožadují, dráhy se s rodinou již mimosoudně vyrovnaly. Podle jejich zmocněnce mají zájem na řádném vyšetřování celé události a zejména toho, aby se podobná událost opakovala.

Témata:  vlaky soudy Olomouc

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy