Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česká televize odvysílá diskusi historiků. Je to pokání za vysílání seriálu zlehčujícího čistky v SSSR

Česká televize
Česká televize
Foto: Česká televize

Praha - Česká televize si napravuje reputaci a k ruskému seriálu Zapomenutí vůdci dodatečně uvede diskusi historiků. ČT porušila podle Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) zákon o vysílání hlavně uvedením dílů o Lavrentiju Beriji, jednom z vykonavatelů politických čistek.

Pořady vyzdvihují Berijovy úspěchy a bagatelizují jeho podíl na zatýkání, deportacích a popravách, uvedla rada. Žádala proto po ČT nápravu. "S ohledem na reakci části veřejnosti na dokument jsme se rozhodli zařadit do vysílání - pravděpodobně 5. března - diskusi renomovaných historiků k tématu i ke zpracování a vyznění dokumentu," sdělila mluvčí televize Karolína Blinková.

Na RRTV se kvůli seriálu Zapomenutí vůdci obrátil rusista Jan Machonin, který rovněž na webu Babylon Revue zveřejnil otevřenou výzvu ČT k nápravě. K výzvě se připojilo zhruba 240 lidí, kromě historiků či pedagogů i umělci, bývalí političtí vězni a politici.

Lidé také žádali, aby televize zveřejnila okolnosti, za kterých byl seriál zakoupen od ruských distributorů. "Zapomenuté vůdce koupila ČT standardním procesem nákupu dokumentárního cyklu od zahraničního distributora, stejně jako u jiných pořadů tohoto typu," uvedla k tomu mluvčí televize.

Celková koncepce vysílání podle ní nabídla divákům i pohledy na ruskou revoluci a Stalinův režim z jiných zemí. "Cyklus (Zapomenutí vůdci) byl odvysílán v rámci připomínky sta let od říjnové revoluce v Rusku a nebyl jediným pořadem vztahujícím se k říjnové revoluci," sdělila mluvčí. ČT uvedla k výročí revoluce kromě ruského seriálu dokumenty vytvořené například britskou BBC, německo-francouzskou televizí ARTE nebo francouzskou France TV.

Témata:  Česká televize RRTV Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy