Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČSSD podpoří návrh lidovců na odvolání Okamury z funkce místopředsedy Sněmovny

Tomio Okamura
Tomio Okamura
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - ČSSD podpoří lidovecký návrh na odvolání Tomia Okamury (SPD) z funkce místopředsedy Sněmovny. Žádá také jeho veřejnou omluvu za výroky o protektorátním koncentračním táboře pro Romy v Letech u Písku, které sociální demokraté považují za zlehčování holokaustu.

V tiskové zprávě to uvedl šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka. Místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka uvítal podporu, kterou lidovecký návrh u jiných stran získal, obává se ale, že k odvolání Okamury budou chybět hlasy některých poslanců hnutí ANO.

"Výroky i údajná omluva pana Okamury nejsou ničím jiným než výsměchem všem obětem pracovního tábora v Letech u Písku. Poslanecký klub se dnes shodl na tom, že je nepřijatelné, aby jeden z nejvyšších politických reprezentantů takto zlehčoval holokaust," uvedl Chvojka. ČSSD proto podle něj podpoří zařazení návrhu na odvolání Okamury na program nejbližší schůze Sněmovny.

Už dříve lidovecký návrh podpořili Piráti, TOP 09 a Starostové. Jednat o něm bude i klub ODS, podle místopředsedkyně strany Alexandry Udženiji se většina poslanců kloní k tomu Okamuru odvolat. Těchto šest stran má celkem 85 poslanců, pro zařazení návrhu na jednání Sněmovny jsou třeba hlasy 80 zákonodárců.

Šéf SPD v lednu řekl, že tábor v Letech nebyl oplocený a byl v něm volný pohyb. Později se omluvil za vyjádření, že tábor nebyl oplocený, uvedl však, že ho většinou nikdo nehlídal a lidé v něm se mohli volně pohybovat. Kritiku sklidil také poslanec SPD Miloslav Rozner, který o letském táboře mluvil jako o "neexistujícím pseudokoncentráku". Chvojka dnes uvedl, že ČSSD bude požadovat, aby se oba politici SPD na plénu Sněmovny za svá slova omluvili.

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM) KDU-ČSL Tomio Okamura

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Zbyněk Stanjura /ODS/

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.